DENİZCİLİK EĞİTİMİ VE SEKTÖRÜNDE AKDENİZ’DEN DÜNYAYA AÇILAN KAPI MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ 

Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 2012 yılında kurulmuş ve Mersin Üniversitesinin Tece Yerleşkesinde hizmet vermektedir. Fakülte kurulum amacı Mersin kenti ve Mersin Üniversitesinin konum ve olanaklarını kullanarak bölgesinde denizcilik eğitimi alanında bir çekim merkezi olmak ve denizciliği yaşam biçimi haline getirmiş, yabancı dil bilen, nitelikli ve tam donanımlı zabitan sınıfı denizci ile denizcilik işletmelerine uzman personel yetiştirmektir. 

Küreselleşme süreci ile birlikte bilgi, ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler pek çok endüstrinin ve özellikle denizcilik endüstrisinin yapısında temel değişimlere yol açmıştır. Belirsizliğin olduğu, hızlı değişen ve karşılıklı bağımlılığın arttığı bu yeni küresel ortamda, denizcilik, lojistik ve bağlantılı endüstriler günün koşullarına uygun teknolojik bilgi, beceri ve yeteneğe sahip yaratıcı personele ihtiyaç duymaktadır. Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencilerine bu yeni ortamın gereklerine uygun eğitimi vermeyi ve gelecek kariyerlerinde gelişime açık ve esnek olmalarını sağlayacak bilgi/beceri ile donatmayı amaçlamaktadır. Denizcilik Fakültesi mezunları kamu ve özel sektör bünyesinde denizcilik ve diğer ilgili endüstrilerde teknik personel, yenilikçi, yaratıcı lider ve girişimci olarak katkı sunmaktadır.  

Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi; Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Temel Bilimler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Fakülte Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü yeterli akademik personel sayısını tamamlayarak 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayabilmek için Yükseköğretim Kurulu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı “Gemiadamları Eğitim ve Sınav Yönergesinin” ilgili düzenlemeleri ve hükümleri çerçevesinde altyapı ve akademik kadro yapılandırması çalışmaları devam etmekte olup, kısa ve orta vadede öğrenci alınması planlanmaktadır.  

Mersin’in coğrafi konumu, yurt içi ve yurt dışına olan bağlantı kolaylığının olmasından dolayı Türkiye ile Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in en önemli lojistik merkezi konumunda olması, Orta Doğu ve Karadeniz'le olan aktarma ve hinterland bağlantılarıyla Akdeniz Bölgesindeki ana konteyner limanlarından biri olan Mersin Uluslararası Limanı (MIP)’nin, denizcilik sektörü ve eğitimine değerli katkılar sağlayan Mersin Deniz Ticaret Odası’nın burada yer alması  nedeniyle Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi; denizcilik eğitimine, denizcilik ve lojistik sektörüne oldukça önemli katkı sağlayacaktır.  

Mersin Ünivertesi Denizcilik Fakültesi konusunda donanımlı ve tecrübeli akademik kadrosu ile denizcilik eğitimine, denizcilik sektörüne, deniz ticaret odaları gibi sivil toplum kuruluşlarına ve dolayısıyla Mersin’in Türkiye ve Doğu Akdeniz’in lojistik merkezi olması ile  bölgenin gelişimi, bölge ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaktır.  

Editör: TE Bilişim