Alpha Marine Consulting Türkiye'de  MRV İle AB Gereksinimleri Semineri 

( "The Maritime House" üyesi)  ortaklarından Philip Tsichlis tarafından verildi. Öncelikle MRV kuralının nasıl gündeme geldiği konusu anlatıldı, bu anlamda Avrupa Birliği gerek kara gerekse hava  ulaşımında kullanılan araçların CO2 emisyon değerlerini kayıt altına almakla birlikte eldeki veriler dahilinde düşük emisyonları ödüllendirirken yüksek emisyonları cezalandırmaktadır, ancak bugüne kadar limanlarına uğrayan deniz araçlarının  Co2 emisyon değerleri hakkında hiç bir veriye sahip olmadıkları icin MRV kuralı gündeme gelmiştir. 

MRV gereği öncelikle gemiler CO2 emisyon değerlerini,  gerekli verileri kayıt altına alıp  bazı formulari kullanarak sefer bazında  elde edecekler ve tüm sene içinde Avrupa limanlarına yaptıkları seferlerin değerlerini bir tabloda toplayarak bu değerlerin doğruluğunu kontrol ve teyid etmek amaçlı Verifier adı verilen ( Doğruluyucu )  kurumlara takdim edecekler ve bu kurumlar ( Klas kuruluşlari ) gerekli kontrolleri yaptıktan sonra verilerde herhangi bir problem Yok ise, şirketlere DOC ( document of compliance ) verecekler. Bu her sene veriler toplanıp yapılması gereken bir işlem olacak.

Tabii bir kaç sene içinde artık elde gemilerin CO2 emisyon değerlerinin veri bankası oluşacak ve Avrupa Birliği buna göre bir sonraki adımı atacaktır. Yani elde yeterli derecede data oluşacağı için artık belli sınırlar belirleyecek durumda olacak buna göre de hava ve kara araçlarında olduğu gibi gemiler içinde ödül ve ceza yaptırımı uygulayabilecek konuman gelebilecekler. 

Ağustos 2017 tarihinde kural gereği Avrupa limanlarına uğrayacak olan ve 5000 gross ton üzerindeki tüm gemilerin MRV planlarını Verifier'lara ( Doğrulama kuruluslari ) sunmaları gerekiyor ve Kurala dahil olan tüm gemiler 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren gerekli kayıtları tutmaya başlamak zorundadırlar.

Avrupa birliği bu konuda yol alırken, İMO da benzeri bir şekilde DCS adı altında  ( Data Collection System) aynı bir uygulamaya gidiyor ancak bu 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak. Tabii bu şu anlama geliyor ki gemiler hem Avrupa Birliği MRV kuralları icin hemde İMO DCS kuralları icin 2 ayrı sistem uygulamaları gerekecek, tabii ki Avrupa Birliği sadece Avrupa limanlarına uğrayan seferlerin değerlerini kala alacaktır fakat İMO kuralları tüm dünya icin geçerli olacaktır ve muhtemelen iki üç yıl içerisinde Her iki sistemde İMO çatısı altında tek bir sistem olarak yürütülmeye devam edecektir ancak o vakte kadar malesef her iki sistemin gereklilikleini  ayri ayrı yerine getirmeleri gerekecek.

Seminerimizde Philip tüm bu konulara değinmekle birlikte, planların nasıl hazırlanması , değerlerin nasıl formüle edilip tablo halinde nasıl verifier kuruluşlara sunulması hakkında detaylı bilgileri katılımcılara aktardı. Ayrıca bu işlemleri yerine getirebilen yazilimlar hakkında da gerekli bilgileri verdi.

Alpha Marine Consulting Turkey olarak, verdiğimiz danışmanlık hizmetleri içerisinde denizcilik şirketlerimize MRV kurallarına uygun plan hazırlamaları ve gerek ofis gerekse gemi personellerin eğitimi  konusunda da tüm desteği verebilmekteyiz.

The Maritime House'un üyelerinden biri olan Alpha Marine Consulting Turkey , eğitim konusunda gündemde olan sıcak konuları içeren seminerleri vermeye devam edecektir, amacimiz denizcilik sektörüne elimizden geldiğince faydalı olup bir fark yaratmaktır. 

Bir sonraki seminerimiz 16 ve 17 Mart 2017tarihlerinde Atasehir Sheraton'da Vetting İnspections konusunu kapsayacak olup 15 yıldır OCİMF tarafından akredite ve hala Faal olarak Oil Major'ler icin Vetting inspection'lari  yapan Cpt K. Stathatos tarafından seminer ve workshop şeklinde olacaktır.

Editör: TE Bilişim