Bilindiği gibi, Dünya Bankası (IBRD-International Bank for Reconstruction and Development) 22 Mayıs 2008 tarihinde ki yönetim kurulunda onaylanan kararıyla, 300 milyon dolarlık bir kredi hattını, ihracatçı Türk tersaneleri ve makine imalatçılarına tahsis

Bilindiği gibi, Dünya Bankası (IBRD-International Bank for Reconstruction and Development) 22 Mayıs 2008 tarihinde ki yönetim kurulunda onaylanan kararıyla, 300 milyon dolarlık bir kredi hattını, ihracatçı Türk tersaneleri ve makine imalatçılarına tahsis etmiş bulunmaktadır. 

Böyle bir kredi'nin amacı ise, tersanelerimizin işletme sermayelerini iyileştirmek ve devam eden yatırımlarına katkı sağlamak olacaktır.
 
Bu kredinin uygulama esasları, 08 ağustos 2008 tarihinde, aracı (intermediator) kurum olan Türk Eksim bank (Türkiye İhracat Kredi Bankası aş) tarafından yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Efil IV, serisinin 4. programı olup, açılımı; export financing intermediate loan ve anlamı ise ihracat finansmanı aracılık kredisi olup, ''loan'' sözcüğünün nasıl olup da, kredi anlamına getirilmiş olduğu, işbu yazımızın konusunu oluşturmamaktadır.
 
Yazımızda, siz sayın okuyucularımızı fazla ayrıntıyla sıkmadan -ki tüm bilgilere ilgili bankaların internet sitelerinden ulaşılabilirsiniz- bir BDDK denetleneni olan Türk Eksim'in, mali analiz ve firma istihbarat  süreçlerini paylaşmak istemekteyiz.

Unutulmamalıdır ki, Türk Eksim'in tüm değerlendirmeleri, Dünya Bankası'nın ön onayına maruzdur ve işte bu noktada, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlattırılan Tersaneler Master Planı'nın, küresel bir finansör tarafından nasıl değerlendirileceği ortaya çıkacaktır.
 
Anlaşılabilir net bir şekilde, Dünya Bankası;  bugüne kadar ne harcadın? ne için harcadın? bundan sonra ne harcayacaksın? ne için  harcayacaksın? yaptığın/yapacağın tüm yatırımın, benden alacağın anapara, faiz ve tüm finansman masraflarıyla birlikte, geri ödemesini nasıl bir programla yapacaksın? ...şeklinde, sorularla projenin mali analizini yapacaktır.
 
Bu analizler sonunda, tersaneciliğin -gerek yeni inşa ve gerekse de tamir/bakım açısından- hiç de yapılabilir bir iş olmadığı ortaya çıkarsa veya kredi geri ödeme vadelerinin en az 20 yıl dolayında olacağı anlaşılırsa, arkadaşım/kardeşim Ömer Gören'e, Fakülte'de yeni bir ana bilim dalı söz konusu olabilecektir...