Edirne’de Çanakkale Zaferi’nin 101’nici yılı kapsamında tören düzenlendi.
Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nde düzenlenen törene Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, 54’ncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Milletvekilleri Rafet Sezen, Erdin Bircan’ın yanı sıra Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Faruk Çiftçi, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Şehitlikte saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı okundu. Törende Edirne Vali Vekili Tanç, 54’ncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Belediye Başkanı Recep Gürkan anıta çelenk koydu. Şehitlerin anısına anıta koyulan çelenklerin ardından Mehmetçik saygı atışında bulundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Vali Vekili Beyazıt Tanç, “Tarihimizdeki eşsiz zaferlerimiz arasında çok müstesna yeri olan Çanakkale Zaferi’nin 101. yılını büyük bir kıvanç ve coşkuyla kutluyoruz. Huzur ve güven içinde yaşadığımız bu toprakları vatan yapmak için, canlarını hiçe sayıp bizlere armağan eden kahraman ecdadımıza duyduğumuz şükran ve minnet hislerimizin ifadesi olarak 18 Mart Gününü aynı zamanda Şehitler Günü olarak da milletçe anıyoruz. Bugün, Türk milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgeleyen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma günüdür. Üzerinde hür olarak yaşadığımız bu vatanı, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, vatan sevgimizin, birlik ve bütünlüğümüzün simgeleri olarak, gönlümüzde yaşayan aziz şehitlerimize borçluyuz. Tarih boyunca vatan ve millet sevdası ile şehit düşmüş ecdadımıza; bugün milletin bekası ve esenliği uğruna can vermiş evlatlarımızı ve kahramanlarımızı minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.
Vali Vekili Tanç’ın konuşmasından sonra Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm ise, şehitler için dua gerçekleştirdi. Edirne protokolü şehitliğe karanfil bıraktı. Törene Halk Eğitim Merkezinde devam edildi.
Öte yandan şehitlikteki törende bir lise öğrencisi sıcaktan etkilenerek fenalık geçirdi. Yere düşen öğrenciye sağlık ekipleri anında müdahalede bulundu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Binbaşı Yakup Yayla, Çanakkale Savaşı’nı anlatan bir konuşma yaptı. Selimiye Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerinin hazırladığı gösteriler ise katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.
Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programın ardından katılımcılara Çanakkale Savaşı’nda askerlerin yediği istihkak olan üzüm hoşafı ve yarım ekmek dağıtıldı.
Kaynak: iha