Rus medyası ST.Petersburg’da 11 kişiyi öldürmekten sanık olan kişinin 20’li yaşlarında bir Orta Asyalı olduğunu yazdı.

Pazartesi günü öğleden sonra iki metro istasyonu arasındaki patlamada 11 kişi ölmüş ve en az 45 kişi yaralanmıştı. Yakındaki bir istasyonda bulunan ikinci bomba etkisiz hale getirilmişti.

Interfax ve Tass haber ajansları sanığın kimliğinin tespit edildiğini ancak onun bir intihar bombacısı olup olmadığı konusunda çelişkili haberlerin bulunduğu kaydedildi. .

Patlama sırasında şehirde bulunan Başkan Vladimir Putin dün akşam olay yerini ziyaret ederek çiçekler bıraktı. Başbakan Dmitry Medvedev facebook hesabından patlamanın bir terörist saldırı olduğunu yazdı.

Dünya liderleri patlamayı art arda kınadı. ABD Başkanı Donald Trump olayı korkunç bir şey olarak nitelerken Almanya Şansölyesi Angela Merkel onun barbarca bir eylem olduğunu söyledi.

ABD dış politika başkanı Federica Mogherini Avrupa’nın düşüncelerinin Rus halkıyla beraber olduğunu söyledi.

İlk haberlerde Sennaya Ploshchad ve istasyonlarında birer patlama olduğu söylenirken Rus Milli Anti-Terörist Komitesinin iki istasyon arasında yalnızca bir patlamanın olduğunu açıkladı.

Olayın muhtemel şüphelilerinin henüz doğrulanmadığı belirtilirken olaya Rusya’nın son Suriye saldırılarına olan öfkenin yol açtığı veya Çeçen milliyetçilerin ya da her iki tarafın birlikte organize ettiği tahminleri ortaya atıldı. Yaklaşık 7 bin Rus vatandaşının rejim güçleriyle çarpışmak için Suriye’ye gittiği tahminleri yapıldı.

ST.Petersburg metro sistemini iki milyon yolcunun kullandığı kaydedildi. 2010 yılında Moskova metrosuna yapılan bir saldırıda 38 kişi ölmüştü. Bir yıl sonra Moskova-ST.Petersburg arasında hızlı trene yapılan bir bombalı saldırıda ise 37 kişi ölmüş 130 kişi de yaralanmıştı.
Kaynak: iha