Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacı krizi nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) parçalanma tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Sebastian Kurz, Deutscher Funke’ye verdiği demeçte, Avrupa Birliği’nin uyguladığı sığınmacı politikasını "AB’nin en dramatik hatası’’ cümlesiyle yorumlarken, konunun insanları duygusallaştırdığını ve bunun İngiltere’deki referandum sonucuna yansıdığını ifade etti.

Avusturya’nın Avrupa Birliği’nden çok şey beklediğini, sığınmacı akışının kesin olarak durdurulması konusunun kamuoyu gündeminin birinci sırasında yer aldığını kaydeden Kurz, Avrupa’da pek çok sorunun bulunduğu ve bunların çözüme kavuşturulmadığını, aksine vatandaşların söylemlerle uyutulduğunu savundu.

Avusturya’nın sınır denetimlerini savunan Kurz, Almanya’nın bu konuda anlayış göstermesini beklediğini kaydetti.


Deniz yoluyla Avrupa’ya giriş yapmaya çalışan sığınmacıların kati surette alıkonması konusundaki talebini yineleyen Kurz, “Avrupa Birliği’ne yasadışı yollardan giriş yapmaya çalışanlar AB dış sınırında durdurulmalı ve ya transit ülkeye ya da vatanına geri gönderilmelidir. Bunu yapmadığımız sürece dolaylı yoldan insan kaçakçılarını desteklemiş olacağız. Nitekim bu durumda daha çok insan yola çıkacak ve daha çok insan boğulacaktır” dedi.


Kaddafi Kaya
Cihan
Kaynak: cha