Sewol Feribotunu Denizin Dibinden Çıkarttılar

Güney Kore içerisinde çoğunluğu öğrenci olan 304 kişiye mezar olduğu açıklanan feribotun altına kablolar takıldı ve de geminin yan kısmı sudan gün ışığına çıkartıldı. Adaya gelmiş olan kurban yakınları ise, operasyonu ağlaya ağlaya takip ediyor.

Güney Kore tarihinin en trajik sayfalarından birinde bugün yeni bir yaprak çevriliyor. Üç yıl önce 22 Mart tarihinde içerisindeki yüzlerce kişiyle okyanusa gömülen Sewol feribotu, sudan çıkarılmaya başlandı.

Kazanın yıldönümünde dün acılı aileler yine Jindo Adası'na geldi, gözlerindeki sonsuz kederle feribota doğru baktı. Bugün ise ekipler iki mavna üzerinde batığın olduğu bölgeye ulaştı.

Uluslararası ajansların geçtiği ilk fotoğraflarda, geminin yan tarafının gün ışığına çıkarıldığı görülüyor. Operasyonu takip eden kurban yakınları ise, gözyaşlarına hakim olamadı.


Sol tarafı yaklaşık 40 metre su altında bulunan Sewol feribotunun altına 66 kablo takıldı. Kablolar, dalgıçların aylarca çalışarak suyun altına kurduğu metal kasnağın kirişlerine bağlı. Feribotun su yüzeyine çıkarılan kısmı, yakındaki limana taşınacak.

Günlerce sürecek

Güney Kore Deniz ve Balıkçılık Bakanlığı, feribotun üst tarafının yarın sabaha kadar yüzeyin 13 metre üstüne çıkarılmasını bekliyor. Enkazın tamamının su yüzüne çıkarılması, günlerce sürebilir.

Güneydeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6 bin 325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172'si kurtulmuştu.

Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, facia sonrası hükümetine yöneltilen eleştirilerin ardından istifa etmişti.

Bir yılı aşan arama çalışmalarında 295 kişinin cesedine ulaşıldı. Çalışmalara katılan iki dalgıç da yaşamını yitirmişti.

Gemi kaptanı ve altı çalışan, yargılama sonucunda hapse mahkum oldu. Yüksek Mahkeme, tahliye emri vermeden gemiyi terk eden kaptan için verilen ömür boyu hapis cezasını 2015 yılında onayladı.

Editör: TE Bilişim