Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı doğalgaz hattı projesinde deniz altındaki boru parçalarını birleştirme işlemlerini gerçekleştirecek olan Pioneering Spirit gemisini ziyaret etti.

Karadeniz kıyısındaki Krasnodar bölgesinde yer alan Anapa kentine gelen Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı

doğalgaz hattı projesinde boru parçalarını birleştirme işlemlerini gerçekleştirecek olan Pioneering Spirit gemisini ziyaret etti. Helikopterle gemiye inen Rus lideri geminin kaptanı Fred Regtop, Allseas Yönetim Kurulu Başkanı Edward Heerema ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller karşıladı. Putin, burada boru hattının sığ ve derin sudaki parçalarının yerleştirilmesine start verdi.

382 metre uzunluğunda ve 124 metre genişliğindeki Pioneering Spirit adlı Malta bayraklı gemi, dünyanın en büyük gemisi olma özelliğini taşıyor. Gemi, toplam uzunluğu 937 kilometreye ulaşacak olan boru hattında günde 3,5 ila 5 kilometre arasında boru döşeme kapasitesine sahip.

Türk Akımı, Rusya’dan Türkiye’ye uzanacak her biri yaklaşık 930 kilometre uzunluğunda ve 81 santimetre çapındaki iki paralel doğalgaz boru hattından oluşacak. Karadeniz tabanında 2 bin 200 metre derinlikte döşenecek iki hattın doğalgaz taşıma kapasitesi toplamı yıllık 31.5 milyar metreküp olacak. Türk Akımı boru hattının 7 Mayıs’ta Rusya’nın Karadeniz kıyısında inşaatı başladı. Projenin toplam maliyeti ise 11.4 milyar euro.
Kaynak: iha