Mozambik'te sahil güvenliği daha etkili hale getirmek için çalışmalar yapıldı

Cibuti Mesleki Etik Kuralları'na taraf olan Doğu Afrika ülkelerindeki uygulamalı eğitim programının dördüncü ayağı Mozambik'te 5-6 Nisan 2016'da gerçekleşti. Eğitimin gündemini deniz çevresinde güvenliğin sağlanması oluşturdu.

IMO'dan gelen uzman bir ekibin yürüttüğü uygulamalarda çeşitli konular üzerine hazırlanan senaryolar takip edildi. Bunlar arasında özellikle sahil güvenlik politikalarının tespiti, kriz yönetimi ve acil durum müdahalesi ön plana çıkarken, başlıca hedef deniz güvenliği tedbirlerinin ve denizcilik hukukunun uygulanmasında ilgili taraÓarın ortaklaşa çalıştığı, bütüncül bir yaklaşımın çok önemli olduğunun vurgulanmasıydı.

Uygulamaların oluşturulmasında daha çok IMO sözleşmelerinden SOLAS bölüm XI-2 ile Gemi ve Liman Tesislerinin Güvenliği Kodu (ISPS Code) dikkate alındı. ISPS Kodu, 1 Temmuz 2004 tarihinde SOLAS bölüm XI-2 altında yürürlüğe giren bir yasadır ve küresel denizcilik dünyasının takip edeceği zorunlu bir güvenlik politikası ortaya koyar. Kod A ve B bölümlerinden oluşmaktadır.

A Bölümü'nde Kod'a taraf olan devletlerin, liman yönetimlerinin ve denizcilik şirketlerinin deniz ve liman güvenliği konusunda gözetmesi gereken koşullar; B Bölümü'nde ise bu koşulları karşılamak için önerilen tavsiyeler bulunur.
Kaynak:DTO
Editör: TE Bilişim