Kuzey Akım 2, 2020’den itibaren Avrupa’ya iki koldan düşük maliyetli Rus doğalgazı ulaştıracak

Kuzey Akım 2 yetkilileri, doğalgaz boru hattının karaya çıkış noktası olan Almanya'nın Lubmin kasabasında Türk gazetecilerle buluşarak projenin geldiği noktayı anlattı. İlk hattı 2019, ikinci hattı 2020’de devreye girecek olan Kuzey Akım 2, Avrupa’ya doğalgaz tedarikinde yıllık 30 milyar euroyu aşan tasarruf sağlayacak.

Rus doğalgaz devi Gazprom’un Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesi, ABD’nin yaptırım tehditlerine ve Danimarka’nın projelerinin kendi sularından geçmesine henüz onay vermemesine rağmen, hızla devam ediyor. Kuzey Akım 2 yetkilileri, Sputnik'in de aralarında olduğu bir medya temsilcisiyle, doğalgaz boru hattının karaya çıkış noktası olan Almanya'nın Baltık Denizi kıyısındaki Lubmin kasabasında gerçekleştirilen toplantıda buluşarak projenin geldiği aşamayı anlattı.

KUZEY AKIM 2, SORUNSUZ ŞEKİLDE İLERLİYOR

Toplantıda konuşan Kuzey Akım 2 Sözcüsü Jens D. Müller, projenin sorunsuz ve hukuka uygun şekilde sürdüğünün altını çizerek “Her ülkenin çıkarı var. Dolayısıyla ABD’nin de çıkarları söz konusu. Washington’ın amacı da Avrupa’ya LNG satmak ve projeminizi kendi çıkarlarına engel olarak görüyor. Ancak spekülasyonlardan bağımsız olarak, projemiz sorunsuz ve hukuka uygun bir şekilde devam ediyor “ ifadelerini kullandı. Kuzey Akım 2’nin deniz kısmının inşaatı için Rusya, Almanya, Finlandiya ve İsveç’ten gerekli tüm izinlerin çoktan alındığına ancak Danimarka’dan çıkacak izin sürecinde aksaklıklar olduğuna işaret eden Müller “Danimarka’ya ilk izin başvurusu 3 Nisan 2017’de, alternatif güzergah için ise 10 Ağustos 2018’de ikinci bir başvuru yapılmıştı. Ancak Kopenhag yetkilileri bizden üçüncü yeni bir başvuru yapmamızı istiyor. Bu durum elbette, süreci öngörülenden daha fazla uzatacaktır. Ancak biz de Danimarka’nın boru hattının Bornholm Adası yakınlarından geçmesinin önünü tıkayan kararını temyize götüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim