Kayıp dalgıçları Türk askeri arıyor 

Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’nin Doğu Karadeniz’de yaptığı tatbikatta kaybolan iki Gürcü askeri dalgıcı bulma çalışmalarına TCG Akçakoca da katıldı. 

Gemi mürettabatı, tüm teknolojisini ve sistemlerini kayıp askerleri bulmak için seferber ediyor L Doğu Karadeniz’de tatbikat yapan Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’nin iki askeri dalgıcı 16 Ağustos’ta kayboldu. Gonio kenti açıklarında süren deniz tatbikatındaki derin dalış eğitimi sırasında kaybolan Çavuş Lago Sharadze ve Onbaşı Giorgi Nanetashvili’yi bulmakta zorlanan Gürcistan, Karadeniz’in en güçlü donanmalarından birine sahip Türkiye’den yardım istedi. 

Türk Dışişleri Bakanlığı’na başvuran Gürcistan’ın yardım talebine hemen olumlu yanıt verilirken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en modern mayın gemisi TCG Akçakoca görevlendirildi. 

Derinlikleri tarıyor

Acil görev emrinin ulaşması üzerine Erdek’teki mayın filosundan hemen yola çıkarak Doğu Karadeniz’e giden Deniz Kıdemli Yüzbaşı Gökmen Gündoğdu komutasındaki mayın avlama gemisi TCG Akçakoca çalışmalarına başladı. 2008’de denize indirilen Aydın sınıfı TCG Akçakoca, iki adet yüksek duyarlı mayın tespit ve imha aracı, uzaktan kumandalı sualtı robotları ve gelişmiş sualtı tarama cihazlarına sahip.

Tüm teknolojisini ve sistemlerini kayıp Gürcü askerleri bulmak için seferber eden TCG Akçakoca, Karadeniz’in derinliklerini tarıyor. Derin sularda zorlu görevleri yerine getirebilen 6 profesyonel dalgıç askerle birlikte 50 mürettebatı bulunan TCG Akçakoca, 55 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde. Geminin gelişmiş sonar sistemi mayınlar kadar derinlerdeki her türlü cismi bulabilecek özellikleri barındırıyor. Yetkililerden teşekkür Gürcistan Deniz Kuvvetleri’nden iki deniz subayı da TCG Akçakoca’daki çalışmalara katılıyor. 

Gürcistan Savunma Bakanı Levan Izoria ve Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Zurab Pataradze, Türkiye’nin çabalarına teşekkür etmek için geçtiğimiz gün TCG Akçakoca’yı ziyaret etti.

Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan’ın da katıldığı teşekkür ziyareti sırasında Gürcistan Savunma Bakanı, Türkiye’nin yardım çağrılarına koşulsuz cevap vermesinden dolayı memnun olduklarını belirtti. 

Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ve Gürcistan Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Vakhtang Kapandze de çalışmaları Gonio kentinden izledi. ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı’na bağlı askerlerinde aramalara katıldığı öğrenildi.
Gökhan KARAKAŞ /MİLLİYET
Editör: TE Bilişim