Kavkaz Liman sahasında usulsüz kükürt taşıma iddiası

Kuzey Kafkasya Krasnodar bölgesi Karkaz limanında ZAO “VERP” isimli şirketin,  insanların yaşadığı bölgeye yakın açık sahada depoladığı kükürtü gemilere aktarımını yapmakta olduğu iddia ediliyor.. Ayrıca Kuzey Kafkasya Krasnodar bölgesi Temryuk ilçesinde bulunan Chushka köy sakinleri, “Kuzey Kavkasya Ekoloji İzleme Örgütü”(Ecological Watch on Northern Caucasus”; EcoWatch)‘ne "Verp" şirketinin Karadeniz ve Azov Denizinin boğazında Kerch kıyısının güneyinde yasadışı kum madenciliği yaptıklarını iddia ettiler.

20 Mart’tan bu yana üç gün boyunca devam eden bu çalışmaların sonucunda Chushka kum sahiline tahrip edildiğini, bu bölgede yer alan “ZaparojskoTamansky” Ulusal Doğa Parkına ve çevresine ciddi Doğa Afeti yaşandığını dile getirdiler. Chushka’daki sakinler “Kanarı”(Kanar adaları anlamında) diye adlandırdıkları bu plaj Kerç boğazında küüçük bir koy da yer alıyor. Yerli halkın çok rağbet ettiği bu plaj neredeyse yok olmuş durumda.

Plajdan alınan kum kamyonlar ile Kavkaz Liman sahasında bulunan ZAO”VERP” ‘in tesisindeki iskelelerine (İskele No: 24 ve No:25) götürülmüştür. Sahilin tahribatına yol açan bu kapsamlı kum alımı çalışması tüm Port Kavkaz Limanın birimlerin açıkça görebilecekleri yerde olup herkesin gözü önünde ve Chushka ön Radarın olduğu ayrıca da onun yanı sıra bulunan sınır kapısının kuzey doğusunda sadece 400 metre ötede gerçekleştiği söyleniyor.

Köy sakinleri bugün bu deniz kıyısındaki doğa katliamını, özellikle de koruma altında olan doğal sahasında yasadışı çalışmaları durdurmak adına “Kuzey Kavkasya Ekoloji İzleme Örgütü” ilgili resmi dairelere yazı yollamıştır. Yine köy sakinleri, çalışma alanına bir komsiyon geldiğini ve bu yasadışı çalışmanın durdurulduğunun bilgisini verdiler.

ZAO “VERP” şirketi Chushka köyünün yakınında yasadışı tehlikeli madde aktarımında faaliyet gösteren diğer şirketlerden bir tanesi olduğu iddiası var. 

Bu şirketin ana faaliyeti ise insanların yaşadığı bölgeye yakın açık sahada depoladığı kükürü gemilere aktarım yapmakta olduğu iddialar arasında. Şirketin uygun olmayan şartlarda tehlikeli maddenin aktarımı faaliyetinin bu kadar uzun süredir devam ediyor olduğu iddiası akıllara buna göz yumulduğu ihtimalini getiriyor.  

Andrey Rudomaha “Kuzey Kavkasya Ekoloji İzleme Örgütü”

Editör: TE Bilişim