Katar ablukayı kırdı! Gemi limana ulaştı

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn tarafından yalnızca kara ve hava sınırları değil kara suları da kapatılan Katar, bir gemisini Umman'ın Sahar Limanı'na gönderdi. Katar krizini çözmek için Türkiye, İran ve Rusya'nın ardından Fransa da seferber oldu, Fransız Dışişleri Bakanı Katarlı mevkidaşıyla bugün görüşüyor. Ülkede yaşamını yitiren bir Suudi'nin cenazesini yasak nedeniyle akrabaları almaya gelemedi. Bunun üzerine yüzlerce Katarlı saygı göstermek için cenaze törenine katıldı. Katarlılar, araçlarına Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Tani ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resimlerini araçlarına çıkartma olarak yapıştırıyor.

Suudi arabistan'ın başını çektiği komşuları tarafından diplomatik ablukaya alınan Katar için diplomasi trafiği hızlandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la Londra'da bir araya gelen Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin ABDurrahman El Sani, krizin çözümü görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Kuveyt'in arabuluculuğuna vurgu yapan El Sani, görüşme trafiğinden ABD'nin haberdar olduğunu aktardı. Türkiye, İran ve Rusya'nın ardından Fransa da devreye giriyor. Genel seçimlerden zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, taraflara tansiyonu düşürme çağrısı yaptı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Katarlı mevkidaşıyla bugün bir araya geliyor. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise, bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gidiyor.

Gemi ablukayı aştı

Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kara, hava ve deniz sınırları kapatılan Katar, ablukayı gemilerini Umman'daki Sahar Limanı'na göndererek aştı. İlk geminin ardından iki geminin daha limana doğru yola çıktığı bildiriliyor.

Katar liman yetkilileri, Basra Körfezi ülkelerini bypass eden hamlenin videosunu paylaştı. Doha'daki Hamad Limanı'ndan hareket eden bir kargo gemisi, Sahar Limanı'na ulaştı.

Söz konusu gemiler daha sonra Umman kıyılarındaki Salalah Limanı'na gidecek. İran yarı resmi haber ajansı IRNA, iki donanma gemisinin de yakında Umman'a ulaşacağını bildiriyor.

Evli Katarlılara sınır dışı yok

Tecritte önemli rol oynayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise, kendi vatandaşlarıyla evli Katarlıları sınırdışı etmeyecek. Haberi, Abu Dabi merkezli The National gazetesi bildiriyor. Ancak Reuters, henüz bu bilgiyi doğrulayamadığını aktarıyor.

BAE, krizin patlamasıyla Katar vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için iki hafta süre vermişti.

Cenaze gönderilemedi

Katar'dan en dramatik haber geldi. Bir haftadır tecrit edilen ülkede yaşamını yitiren bir Suudi Arabistan vatandaşının cenazesi ortada kaldı.

Sosyal medyaya da yansıyan habere göre Riyad yönetiminin izin vermemesi nedeniyle akrabalar cenazeyi almak için Katar'a gelemedi. Doha yönetiminin cenazeyi gönderme girişimi de yine Suudi Arabistan tarafından engellendi

Editör: TE Bilişim