İngiltere hükümeti, NATO’nun Türkiye’den Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenleri azaltmak amacıyla ve insan kaçakçılarının durdurulması için Ege Denizi’ne göndereceği devriye ekiplerine katılacağını açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzenlenen göçmen zirvesinde, Ada’nın Ege Denizi’ne, insan kaçakçılarını durdurmak amacıyla üç gemi göndereceğini duyurdu. İngiliz lider, Kraliyet Donanması’ndan üç geminin, önümüzdeki günlerde Ege Denizi’ne gönderilerek, NATO’nun devriye ekiplerine katılacağını ve göçmenleri Yunanistan’a geçirmeye çalışan insan kaçakçılarının bu şekilde tespit edileceğini açıkladı.

AB Zirvesi’nde, İngiltere’nin Schengen Bölgesi’ndeki diğer Avrupa ülkeleri kadar göçmen sorunuyla karşı karşıya kalmadığını belirten Cameron, “(Avrupa’ya) Nerede yardımcı olabiliyorsak olmalıyız. İnsan kaçakçılarının ticaret modelini kırmak, insanların tehlikeli ve faydasız olarak yüklendiği gemilerle umutsuzca sağlanan akışını durdurmalıyız. NATO’nun misyonu bu yüzden çok önemli.” şeklinde konuştu.

Bugün gerçekleşen zirvede İngiltere’nin, göçmenleri Avrupa’ya yeni hayat umuduyla yasadışı yollarla gönderemeye çalışan insan kaçakçılarının durdurulması, 3 milyona yakın göçmene ev sahipliği yapan Türkiye’ye daha fazla yardım sağlanması ve Yunanistan’a gelen göçmenlerin geri gönderilmesi için sağlanacak teknik desteğin hızlandırılması konularını gündeme taşıması bekleniyor.Cihan
Kaynak: cha