ABD'li milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketine ait ‘yeniden kullanılabilir’ Falcon 9 roketi, üzerindeki kargoyu Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştırdıktan sonra ilk kez okyanustaki platforma dikey bir şekilde indi.

ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Üssü’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme nakliyatı için fırlatılan Falcon 9 roketi, malzemeleri taşıyan ‘Dragon’ kapsülünü istasyona ulaştırdı.

Yaklaşık 8 dakikalık yolculuğunun ardından Dünya’ya dönen roket, üssün 300 kilometre kuzeydoğusunda, Atlas Okyanusu üzerinde yüzen bir platforma dikey olarak inmeyi başardı. California eyaletinin Hawthorne kentindeki SpaceX merkezi çalışanları büyük sevinç yaşadı.

Twitter’dan açıklama yapan ABD Başbakanı Barack Obama, “Roketi denize indiren SpaceX’e tebrikler. Sizin gibi yenilikçiler ve NASA sayesinde Amerika uzay araştırmalarında liderliğini sürdürecek” dedi.

SpaceX’in daha önce roketi okyanusa indirme denemeleri 4 kez başarısız olmuştu. Aralık ayında ise karadaki bir üsse inmeyi başarmıştı. Şirket, dünyaya inebilen roketlerin parçalarının sonraki görevlerde de kullanılabilmesini, böylece uzay uçuşlarının daha ucuz ve sürdürülebilir olmasını amaçlıyor.Cihan
Kaynak: cha