Eylül’de Kırım’a yasa dışı giren gemi sayısı açıklandı

Ukrayna'nın Kırım limanları ile ilgili yasalarını çiğneyen gemilerin çoğu Rusya bayraklı. Ukrayna’nın İşgal Edilen Bölgeler ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlığı, eylül ayında 16 geminin Ukrayna yasalarını ihlal ederek Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki limanlara yasa dışı giriş yaptığını açıkladı.

Bakanlığın Facebook sayfasında yapılan açıklamada, Kırım’a yasa dışı giriş yapan gemilerin 15’inin Rusya, birinin de Togo Cumhuriyeti bandıralı olduğunu belirtildi. Söz konusu gemilerin Kefe (Feodosiya), Akyar (Sivastopol) ve Kerç limanlarına toplam 47 giriş yaptığı kaydedildi. Bunun dışında açıklamada, Kerç, Akyar ve Kefe limanlarının sularında demir atmış durumda 10’u Rusya bayraklı ve birer Türkiye, Moldova ve Panama bayraklı olmak üzere toplam 13 geminin tespit edildiği belirtildi.

UKRAYNA KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATMIŞTI

Geçici olarak Rus işgali altında bulunan yarımadadaki limanlar, Ukrayna Bakanlar Kurulunun 30 Nisan 2014 tarihli talimatı ve Ukrayna Altyapı Bakanlığının 16 Haziran 2014 tarihli kararı uyarınca hizmete kapatıldı. Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanları uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

İHLALCİLERE YAPTIRIM UYGULANABİLİR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanabilir.

Kırım Haber Ajansı

Editör: TE Bilişim