Geçtiğimiz ay Boeing 737 MAX tipi uçağı düşen Endonezyalı Lion Air uçağın enkazını aramak için Hollandalı şirketten MPV Everest gemisini kiraladı. Lion Air, 29 Ekim'de düşen Boeing 737 Max 8 tipi uçağın kokpit ses kaydedicisini (CVR) bulmayı amaçlıyor.

Lion Air, MPV Everest’in 17 Aralık’ta Malezya’nın Johor Bahru şehrinden kalkarak 19 Aralık’ta Karawang şehrine geleceğini açıkladı. Geminin ne kadar süre için kiralandığı belirtilmedi ancak CVR’yi arama maliyetlerinin 2.62 milyon doları bulması bekleniyor.

Havayolu, verdikleri taahhüt ve yolcu yakınlarından gelen talep üzerine enkazı arama çalışmalarına devam edeceklerini duyurdu.

Endonezya Ulusal Ulaştırma Güvenliği Komitesi (NTSC), 11 Aralık’ta uçağın enkazını kaldırmak ve CVR'yi bulmak için yapılan çalışmaların bütçe kısıtlamaları ve bürokratik engellerle karşılaştığını ilan etmişti.

Uçuş verilerinin kaydedildiği (FDR) kazadan üç gün sonra 2 Kasım’da bulunmuş ancak ses kayıtlarının kaydedildiği kara kutuya ulaşılamamıştı.

PK-LQP tescilli 737 MAX 8 tipi uçak, JT610 uçuş koduyla Jakarta's Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’ndan Pangkal Pinang şehrine doğru giderken Karawang yakınlarında düşmüş, uçaktaki 189 kişiden kurtulan olmamıştı.

Kaynak: www.kokpit.aero

Editör: TE Bilişim