Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Belarus iş Forumu’nda “Gayri safi yurt içi hasılamızı 230 milyar dolardan 720 milyar dolar seviyesine yükselttik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Belarus iş Forumu’nda iş adamlarına seslendi. Belarus’a geçtiğimiz aylarda gerçekleştirmek ziyareti darbe girişimi nedeniyle ertelediğini ifade ederek, “Ordumuzun içine sızmış bir grup terörist tarafından darbe 15 Temmuz gecesi başlatılan girişimi milletimizin gösterdiği büyük cesaret ve fedakarlıkla sayesinde akamete uğradı. Darbe girişimine karşı milletimizin gösterdiği şanlı direnişin altın harflerle yazıldığına inanıyorum. Belarus halkına ve Lukaşenko’ya zor günlerimizde yanımızda oldukları için verdikleri dayanışma sebebiyle milletim ve şahsım adına teşekkür ederim. Türkiye’nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisi 15 Temmuz’da bir kez daha büyük testten, sınamadan daha geçti. Pek çok ekonomi bu ölçekte bir terör saldırısı karşısında uzun sürecek krize girerdi. Ama Türk ekonomisi küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı” dedi.
Milletin darbe girişiminin hemen ardından 2 buçuk milyar dolar dövizi kendi parasına çevirerek sadece silahlı darbelere değil ekonomik darbe teşebbüslerine karşı da ülkenin devletin yanında olduğunu gösterdiğini kaydeden Erdoğan, “10 gün içinde bu rakam 12 buçuk milyar dolara çıktı. Bu çok önemli bir tavırdı. Ekonomimiz istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Uluslararası yatırımcılar ülkemize güvenmeye devam ettiklerini söylüyor ve gösteriyorlar. Halen yürürlükte olan olağanüstü hal uygulaması vatandaşların günlük hayatı ve iş dünyası üzerinde en küçük etki göstermemiştir. Bu sadece terör örgütleriyle mücadele amacına yönelik uygulamadır. Mali disiplinden taviz vermeden ekonomik reform gündemimizi takip ediyoruz büyük Büyük çaplı yatırımlar ve projeler tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu.
Osmangazi köprüsünün ve Yavuz Sultan Selim köprüsünün ardından 20 Aralık’ta iki katlı lastikli sistem Avrasya tünelinin hizmete alınacağını bildiren Erdoğan, Mart ayında dünyanın en uzun köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsünün temelini atmayı planladıklarını kaydetti. Erdoğan, “2018’de de İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabını hizmete alıyoruz” dedi.
“Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmeyi hedefliyoruz”
Türkiye’nin 2002 yılından itibaren hayata geçirdiği atılımların pek çok ülkeye ilham verdiğini ifade eden Erdoğan, “Gayri safi yurt içi hasılamızı 230 milyar dolardan 720 milyar dolar seviyesine yükselttik. Kiişi başına milli geliri 3 kat arttırdık. İhracatımızı 5’e katladık. 2015 yılında Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda yükselen ekonomiler ortalama olarak ele aldığımızda yüzde 2 civarında büyürken Türkiye yüzde 4 büyüyerek pozitif bir ayrışma gösterdi. İlk altı ayda da benzer bir büyüme oranını yakaladık. Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılında gayrisafi yurt içi hasılamızı 2 trilyon dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara ulaştırmayı, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmeyi hedeflemiş bulunuyoruz” diye konuştu.
2003 yılında 49 milyon dolar düzeyinde bulunan dış ticaret hacminin 2013 yılında 545 milyon dolara kadar çıktığını bildiren Erdoğan, geçtiğimiz yıl 400 milyona dolarda kaldığını söyledi. Hedefin iki ülke arasındaki 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun iş adamları tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi. Belarus’ta 50’nin üzerinde Türk firmasının gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların toplam değerinin 1.2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, bu tablonun Belarus’a olan güvenin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: iha