Çin, Rusya'yla Güney Çin Denizi'nde ortak tatbikat yapacak

Çin, Rusya ile Güney Çin Denizi'nde ortak tatbikat yapacağını açıkladı. Çin Savunma Bakanlığı, Rusya'yla Eylül ayında yapılacak "rutin" tatbikatın "herhangi bir üçüncü tarafı hedef almayacağını" duyurdu.

Güney Çin Denizi'nde birçok bölge ülkesinin aynı sularda egemenlik iddiasında bulunması nedeniyle gerginlik tırmanmış durumda. Birleşmiş Milletler Tahkim Mahkemesi, bu ay Çin'in bölgedeki egemenlik iddialarını reddetmişti.
Çin kararı tanımayacağını açıklamıştı. Çin Savunma Bakanlığı, Rusya'yla Eylül ayında yapılacak "rutin" tatbikatın "herhangi bir üçüncü tarafı hedef almayacağını" duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Yang Yujun tatbikatın "Güney Çin Denizi'ndeki ilgili sular ve hava sahasında" yapılacağını söyledi ancak yerini açıklamadı. Sözcü, tatbikatın Çin ve Rusya'nın "kapsamlı stratejik ortaklığını sağlamlaştırıp geliştireceğini, iki ülke donanmalarının denizlerdeki güvenlik tehditlerine karşı koyma kabiliyetini güçlendireceğini" söyledi.
Çin ve Rusya, birkaç yıldır ortak donanma tatbikatları yapıyor. Bazı uzmanlar, bunun Asya-Pasifik bölgesinde ABD'nin gücünü kesme amacı taşıdığını vurguluyor.
Çin, Vietnam, Filipinler, Tayvan, Malezya ve Brunei, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda hak iddia ediyor.
Editör: TE Bilişim