Buz Devri'nin sırları çözülüyor

Buz Devri'nde Avrupa'da yaşayan insanların genetik yapıları incelendi.İnsanların genetik yapılarının incelendiği, bulguların, bu dönemin sırlarının keşfedilmesine ışık tutacağı bildirildi.

BBC'nin haberine göre, 45 bin ila 7 bin yıl önce yaşayan 51 kişinin DNA yapıları üzerinde çalışan bilim adamları, ten ve göz rengi ile farklı toplulukların birbirleriyle bağlantısına kadar bu ilk yerleşimcilerin biyolojisi hakkında ayrıntılı bilgi elde etti.

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırma, aynı zamanda bu çağlarda göç hareketlerinin yakın geçmişteki gibi karmaşık olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmada, Avrupa'ya gelen ilk yerleşimcilerin, sonraki topluluklara çok az katkısının bulunduğu, kıtada Neanderthal nüfusunun, muhtemelen doğal seleksiyon nedeniyle zaman içinde azaldığı görüldü.

Avrupa'da 37 bin ila 14 bin yıl önce yaşayan farklı toplulukların, tek bir kurucu toplumun soyundan geldiğini ortaya koyan araştırmada, "Aurignacian" kültürüne ait insanların yerini, 34 bin ila 26 bin yıl önce "Gravettianlar" olarak anılan başka bir grubun aldığı belirtildi.

Avrupalıların 14 bin yıl önce Ortadoğu, Kafkasya ve Türkiye'den topluluklarla daha yakın akraba haline gelmeye başladığı, bunun, Buz Devri'nin sonunda havanın ilk kez ısındığı döneme denk geldiği kaydedildi.

Yine araştırmada, Buz Devri Avrupalılarının tenlerinin koyu, gözlerinin kahverengi olduğu, 14 bin yıl önce ve sonrasında mavi göz ve açık tenin Avrupalılar arasında yayılmaya başladığı ortaya çıktı.
Editör: TE Bilişim