ABD Donanması Filosuna 2017'de Dokuz Yeni Gemi Ekleyecek, listede bir uçak gemisinden denizaltılara kadar her şey var.

Bu yıl ABD Deniz Kuvvetleri, 300 gemiye doğru yavaşça büyüyen filosuna dokuz gemi ekleyecek. Büyük olasılıkla, bu yeni gemiler, Seçilmiş Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasında Deniz Kuvvetlerini 350 gemiye yükseltme sözü üzerine  ortaya çıkacak şeylerin bir işareti.

Dokuz geminin 2017'de filoda devreye alınması planlanıyor; yani, mürettebatları tamamen hazır, işlevseller ve göreve atanmışlar. Toplamda bir uçak gemisi, iki destroyer, iki nükleer saldırı denizaltısı ve dört kıyı savaş gemisi (LCS)  var.

Donanma, yeni bir uçak gemisi sınıfında ilk olan USS Gerald R. Ford'u kazanmaya hazırlanıyor. Ford, eski Nimitz sınıfı taşıyıcılarla aynı uçak kapasitesine sahip yani  tipik olarak 64 uçak ancak sayı 90'a kadar çıkabiliyor. Gemi yeniden tasarlanmış bir üst yapı, elektromanyetik fırlatma sistemi, yeni uçak tutucu sistemi, yeni nükleer reaktör ve yeni çok fonksiyonlu ve hacimli arama radarları gibi yeni teknolojilere sahip.

Ford,  USS George H.W.'yi takiben sekiz yıl sonraki ilk yeni uçak gemisidir. Ocak 2009'da inşaaya başlandı. İnşaa 2005 yılında başladı, ancak yepyeni bir gemi tasarımı sözkonusu olunca  teknik problemler sebebiyle  planlamanın gerisinde kalındı, bütçe aşıldı.  Esasen 2014 yılında hizmete girmesi bekleniyordu ve 3,2 milyar dolarlık bir bütçe  fazlası çıktı.

Ford'un tanıtımı Donanma'nın taşıyıcı gücünü 11 gemi seviyesine taşıyacak. Federal kanun, Donanmanın her zaman aktif görevde 11 taşıyıcı gemi bulundurmasını gerektiriyor; ancak USS Enterprise'ın emekliliği buna istisnai bir durum yarattı.

USS Rafael Peralta during builders trials, 2016. Department of Defense photo.

Donanma ayrıca iki Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri olan John Finn ve Rafael Peralta'yı da filosuna ekleyecek. John Finn ve Rafael Peralta , Zumwalt sınıfını üç destroyere indirip onun yerine daha fazla Burke inşa etmek için karar alındıktan sonra beş yıl içindeki iki yeni inşaa destroyer oldular.

Filoya katılanlar arasında  iki nükleer güçlü saldırı denizaltısı olan Washington ve Colorado da bulunuyor. İki Virginia sınıfı denizaltıdan  her birisi Mark 48 ağır güdümlü torpidoları için 4 torpido tübü ve Tomahawk kara saldırı güdümlü nükleer  füzesi bulunduran 12 dikey fırlatma tüplerine sahip. Nükleer güç ile çalışan denizaltılar , yalnızca mürettebat dayanıklılığı ve gıda kaynaklarıyla sınırlı olarak devriye gezisinde kalabilirler.

USS Fort Worth. 

Son olarak Deniz Kuvvetleri'ne  dört küçük kıyı savaş gemisi (LCS) ekleniyor: USS Gabrielle Giffords, Little Rock, Omaha ve Sioux City. Donanma'ya  küçük, esnek bir savaş gemisi sunmak için tasarlanan Littoral Combat Ship (LCS) programı 2016'da bir takım problemler yaşadı. Sadece geçen yıl bu gemiler 4 kere başarısızlık yaşadı, örneğin USS Fort Worth, donanma gemiyi tamir ederken Singapur'da 8 ay kaldı.

LCS gemileri, minimum silahlanma ile küçük, fırkateyn boyutunda gemiler ve su üstü savunması, mayın savunması, denizaltı savunmasına karşı savaşmakta  uzmanlaşmalarını sağlayan "görev modüllerini" hızlı bir şekilde değiştirme becerileri var.

LCS programında ilerlemenin olmaması, Savunma Sekreteri Ashton Carter'ın programı kısıtlamasına, gemi sayısını 12'ye düşürmesine ve parayı bunun yerine donanma uçaklarını satın almak için kullanmasına sebep oldu. Sonuç olarak, Donanma 40 LCS alacak ve daha güçlü silahlarla donanmış son sekiz gemi firkateyn olarak sınıflandırılacak.

Bununla birlikte, dokuz yeni gemi net bir kazanç göstermiyor. Donanma üç Los Angeles sınıfı hücum denizaltısı olan Buffalo, Dallas ve San Francisco, kurtarma gemisi Grapple ve filo römorkörü Navajo'yu kaybedecek. 2005 yılında bir deniz altı dağıyla çarpışan Navajo, demirde bir eğitim gemisi haline geldi.

 (Kaptan Haber Ajansı-özel haber )

Editör: TE Bilişim