AB, Hindistan-Alang’daki Gemi Söküm Alanlarına Pozitif Yaklaşmaya Başladı

AB, Hindistan'da Alang'a yapılan son ziyaretten sonra, burada bulunan standartlarını geliştirmiş olan gemi söküm alanlarına daha pozitif bir yaklaşım benimsemeye başladı.

AB bayraklı gemilerin sökümü için Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği'nin (SRR) güvenlik ve çevre kriterinden dolayı; bu söküm alanları ilk olarak bu düzenleme dışında düşünülmüştü.

Ancak AB tarafından gemi sökümü alanları denetçileri için düzenlenen seminerde, denetçiler kendilerini geliştirmiş olan tesisleri teşvik etmeleri konusunda yönlendirildi. Bu seminer sonrasında Hindistan Alang bölgesine AB görevlileri ve Avrupalı gemi sahipleri temsilcileri tarafından Alang'daki tesisleri ilk elden görme imkânı veren bir gezi düzenlendi. Şu anda anılan bölgedeki çoğu gemi söküm tesisi, Japon klas topluluğu olan ClassNK'nin programı sayesinde Hong Kong Konvansiyonu'na uygun olarak standartlarını yükseltmiş durumda. 

 AB'nin güvenli ve yeşil bir dönüşüm politikası gütmek için ဆnansal bir mekanizma ayarlaması ve fon ayırması da bu konudaki esnekliğini gösteriyor. Avrupa Birliği danışmanlık şirketi Ecorys'i fon planı oluşturmak üzere görevlendirdi.

Bu fon Avrupalı gemi sahipleri için standardın altında yerler yerine; gemilerini AB tarafından tanınan yerlerde sökebilmeleri için parasal yardımda bulunacak. Amaç Avrupalı gemi sahiplerinin ömürlerinin sonuna gelmiş gemilerinin parçalanma işlemlerini gerçekleştirebilmek için düşük kaliteli gemi söküm alanlarına gitmek üzere bayrak değişimi yapmalarını engelleyerek, daha fazla para ödemelerini engellemek. Şu anda en uygun görünen teklif Avrupa limanlarına uğrayan gemilerin satın alabilecekleri bir geri dönüşüm lisansı olarak görünüyor. Bu lisansların aylık veya yıllık olarak alınabileceği ve biriktirilen ödenek Gemi Dönüşüm Fon'una aktarılacağı öngörülüyor.

Daha sonrasında ise bu fon lisans sahibi olup, gemilerinin 'güvenilir' yerlerde imha eden gemicilere bir tazmin olarak verilecek.
Kaynak : TradeWinds
Editör: TE Bilişim