YUNAN BASINI "AB VE KIBRIS'A" DEĞİNDİ

Kathimerini gazetesinde (30/04/2005) "Özel Denge" başlığı altında ve K.İ. Angelopulos imzasıyla yayımlanan bir haber-yorumda, Ankara'nın, Türk-Yunan "farkları" konusunda uyguladığı politikayı açık bir şekilde özetlemeye özen gösterdiği ve Ankara'nın tezlerinin, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özkök ve Dışişleri Bakanı Gül tarafından Brüksel'de ifade edildiği belirtilmektedir.

Haber-yorumda, "Türk yönetimi tezleri ile ilgili yeni bir şey açıklamamıştır. Ancak Ankara'nın, 3 Ekim'de AB üyelik müzakerelerinin başlangıcı arifesinde Ege'deki 'gri bölgeler' konusunu ileri sürmesi (aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımayı reddetmesi) ilginçtir. Türkiye'nin mesajı açıktır: Türkiye'nin AB 1xbet üyeliği, Ege ve Kıbrıs'ta bazı 'karşılıklara' bağlı değildir. Türkiye'nin bu tutumu, ülkenin AB'ye tam üyeliğini desteklemeye devam eden Atina'nın politikasını etkilememektedir. Yunanistan yönetimi, Türkiye'nin Ege'deki taleplerinin gündemde olmasını Yunan ekonomisi için ağır olmasına rağmen 'sineye çekilecek zorluk' olarak nitelemektedir...

1996 yılında dönemin yönetimi tarafından yapılan Türk-Yunan konuları ile ilgili değerlendirmeler 2005'te de değişmemiştir. Bu durumda Türk tarafının Ege'deki taleplerini değiştirmeden sabit tutmaması için hiçbir sebep yoktur. AB ortaklarının da bu özel Türk-Yunan 'dengesini' bozmak için nedenleri yoktur. Türkiye'nin AB yönelimi, hiçbir zaman AB ortakları tarafından Ankara-Atina ilişkilerinin iyi veya kötü gitmesi ile ilgili olarak ele alınmadı." denilmektedir.

Kaynak:Kathimerini

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim