DIE PRESSE : ATİNA–ANKARA... YUMUŞAMA ROTASININ ÜZERİNDEN GEÇEN BALIKÇI TEKNESİ

VİYANA, 14/04(BYE)--- Tirajı günde 155 bin olan liberal sağ eğilimli Die Presse gazetesinin 14 Nisan 2005 tarihli sayısında, Jan Keetman imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan Ankara çıkışlı yazının çevirisi şöyledir:

--Ege'deki Kara suları İhtilafı, Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Ankara Ziyaretine Gölge Düşürüyor--

Bunun bir tesadüf olduğuna inanmak çok güç: Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis Türk mevkidaşı Abdullah Gül ile Ankara'da yumuşama politikasına ilişkin yeni adımlar atmayı kararlaştırırken, iki ülkenin orduları Ege'de bir gece boyunca eski gerginlikleri yeniden canlandırmaya çalıştılar.

Ankara, bir Yunan balıkçı teknesinin Kardak adasına yaklaştığını bildirdi. Türk sahilleri yakınındaki ıssız kayalık, 1996 yılında da iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmişti. Tekne, Türk sahil koruma motorunun devreye girmesinden sonra da geri çekilmek istemedi, sonra Yunan sahil koruma motorlarından biri ve bir savaş gemisi de onun yanında yer aldı. Balıkçı gittikten sonra da, gemiler bir gece boyunca kayalıklar çevresinde demir attılar. Sonunda çarşamba sabahı iki ülkenin Pinbahis genelkurmayları gemilere çekilme emri verdi.

--Kırmızı Telefon--

Kılıç sesleri, Ege'deki durumun hala ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. İsteyen her kişi burada kolaylıkla ateşi körükleyebilir. Nitekim Molivyatis de Ankara'ya işte buna benzer olaylara bir son vermek üzere gelmişti. Bundan sonra bir nevi kırmızı telefon, Yunan ve Türk jetlerinin Ege üzerinde "dog fighting" (it dalaşı) yapmalarını önleyecek. İki NATO ülkesinin askeri akademileri arasındaki temaslar da artırılacak.

Ayrıca feribot ve tren bağlantıları da genişletilecek. Türkiye'den Yunanistan'a trenle hala 19. yüzyıldakine benzer bir hızla gidilebiliyor.


Geçenlerde Türk Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın, 1995'te Yunanistan'ın kara sularını genişletmesi halinde, Meclis'in bunu savaş nedeni kabul edeceği tehdidinin artık mevcut olmadığı yolundaki açıklaması oldukça yankı uyandırdı. Ama anlaşılan iki tarafın orduları gerginlikten uzak bir ortama bir türlü alışamıyor.

(Kaynak: Başbakanlık basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)

Editör: TE Bilişim