Financial Times’ın haberi şöyle:

Rusya; Türkiye’yi kalabalık trafiğe sahip İstanbul boğazında yeni güvenlik kuralları uygulamaya sokarak en önemli petrol ihraç yollarından birisini tıkamakla suçladı.

Rusya’nın Uluslararası Denizcilik Örgütündeki delegasyonu; bu hafta yaptıkları açıklamada dünyanın en zor ve en kalabalık trafiğe sahip boğazlarından birisinde güvenliği arttırmak amaçlı uygulanmaya başlayan bu sistemin aslında petrol tankerlerinin geçişini daha tehlikeli kıldığını ve gereksiz gecikmelere neden olduğunu söyledi.

Türk Delegasyonu ise bu suçlamaları kabul etmedi ve 45 Milyon USD Maliyetli radar ve eğer bilgisayar sistemlerinden oluşan Gemi Trafik Hizmetleri sistemi tesis edilmiş olmasaydı tanker trafiğinde son dönemde meydana gelen hızlı artışı düzenlemenin hiç mümkün olamayacağını vurguladı.

İstanbul’un kalbinden geçen dar su yolunu kullanan tankerlerin sayısı iki ülke arasında bir sorun haline dönüşmüş durumda.

Rusya’nın Uluslar arası Denizcilik Örgütündeki daimi Restbet temsilcisi Igor Ponomarev; bu yıl uygulamaya konulan sistemin Boğaz’dan geçmek için bekleyen ve zaman zaman sayıları 40’ı bulan gemilerin Karadeniz girişinde sıkışıklığa yol açtığını söyledi.

Ponomarev; “Çoğu tehlikeli madde taşıyan gemilerin bu şekilde birikmesi güvenlik ve emniyet için bir tehdit oluşturuyor” dedi. “Sistemde bir yanlışlık olduğu ortada. İyileştirilmek zorunda.”

Ponomorev; Rusya’nın Türkiye’ye teknik yardım önerdiğini ve bu konunun Ocak ayında Moskova’da yapılacak ikili görüşmelerde ele alınacağını belirtti.

Türkiye’nin Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Sıtkı Ustaoğlu ise Rusya’nın yeni sistemle ilgili şikayetlerini kabul etmedi. Ustaoğlu; “Bu artan trafiğin doğal bir sonucudur” dedi.

Bir diğer Türk yetkili Türkiye’nin topraklarından bir boru hattı geçmesini sağlamak umuduyla trafiği isteyerek yavaşlattığı iddialarını reddetti.

Türk Enerji Bakanlığı İstanbul Boğazı’na alternatif olması amacıyla en az beş boru hattı projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Bu yıl İstanbul Boğazından 160 Milyon Ton ham petrol geçti; bu beş yıl öncesinden üçte iki daha fazla. Boğaz yoluyla giden petrolü taşıyan gemilerin geçişlerindeki gecikmenin petrolü satanlara maliyeti günde gemi başına 50 bin $ ı buluyor.

Rusya; Ege ve Akdeniz’e çıkabilmek için İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazından kısıtlamasız geçişe sahip. Ancak Türkiye; tanker trafiğindeki büyük artışın insanların hayatına ve çevre kirliliğine neden olacak büyük bir kazaya yol açabileceği konusunda uyarıyor.

(DENİZHABER)

Editör: TE Bilişim