AFP - BANGKOK - Okyanuslardaki mercan kayalıklarının yarısından fazlası yok olma tehlikesi altında. Dünya Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan açıklamaya göre deniz kirliliği, çeşitli kayalık balıkları ve insanlar yüzünden mercanların yüzde 58'inin nesli tükenmek üzere. İklim değişikliklerinin ve denizyıldızı gibi canlıların istilası da mercanların sonunu getiren etkenler arasında.

Türleri tehlikede olan canlıların bulunduğu bir 'kırmızı liste' hazırlayan birlik, mercan kayalıklarının yok edilmesinin 1 milyar insanın hayatını da etkileyeceğini açıkladı. "Kayalıklar, sadece Asya'da, 1 milyar kişiye deniz ürünü temin ediyor. Kayalıklara bağlı aktiviteler, özellikle de balıkçılık ve turizm, milyonlarca kişiye ekonomik olanaklar sağlıyor" Ngsbahis diyen IUCN yetkilileri, gelişmelerin endişe verici olduğunu vurguluyor. Karayibler'de yüzde 80 oranında tahrip olmuş mercan kayalıklarında son yıllarda görülen iyileşme, bu konuda umut verici olark nitelendirilse de Güney Asya için durum hiç iç açıcı değil. Güney Asya'daki mercan kayalıklarının yüzde 60'ı 1998 yılındaki El Nino sürecinde mahvolmuştu.
El Nino dönemlerinde soğuk ve minerallerle yüklü okyanus suları, ılık ve zengin olmayan sularla yer değiştiriyor. Bu da balık ve deniz canlılarının sayısında azalmaya yol açıyor. Güney Asya'da, mercan kayalıklarını korumak için çeşitli yasalar çıkarılmasına rağmen, geçim kaynakları kısıtlı yerli halkın kayalıklarda avlanmasının önüne geçilemiyor.

IUCN'nin Güney Asya Deniz Hayatı Koordinatörü Jerker Tamelander, "Yoksulluk, nüfus artışı ve zaten mercan kayalıklarına bağlı kısıtlı geçim kaynakları değişmediği sürece, Güney Asya'da mercan kayalıklarının yok olmasının önüne geçilemez" diye konuştu.
Bangkok'ta 181 ülkenin katılımıyla düzenlenen kongrede açıklamalar yapan IUCN, gelecek ay bir rapor yayımlayacak.

Editör: TE Bilişim