KATHIMERINI
PETROL İÇİN KÜRTLERLE NORVEÇLİLER ARASINDA ANLAŞMA

Tirajı günde 54 bin olan Kathimerini gazetesinin 02 Aralık 2005 tarihli sayısında, yukarıdaki başlık altında yayımlanan Zaho/Irak çıkışlı haberin çevirisi şöyledir:

Norveç'in DNO petrol şirketi tarafından Kuzey Irak'ta sondajlara başladığının açıklanmasından sonra, Kuzey Irak'ın Kürt bölgelerinde hızla gelişmeler kaydediliyor.

Tauke I petrol kuyusu, Irak-Türkiye sınırı yakınındaki Zaho kentinin doğusunda açılıyor. Irak Başbakanı İbrahim Caferi dün söz konusu petrol kuyusundan yerel Kürt hükümetinin yararlanmasını ve ülkenin anayasa anlaşmasında öngörüldüğü şekilde Bağdat'taki merkezi yönetimin yararlanmamasını anayasaya aykırı olarak nitelendirerek, itirazlarını dile getirdi.

Irak Kürdistanı'nın Irak sınırı içinde kalması gereğini, dün Donald Rumsfeld ile yakın işbirliğinde olan ve onu Avrupa'da temsil eden Büyükelçi Evan Galbreith de vurguladı. Ancak, Galbreith'in Kürt konusuna yaklaşımı herhalde Ankara'yı rahatsız etmiştir. Galbreith geçen hafta Washington'da yaptığı konuşmada, "Kürtlerin, Türkiye ile anlaşmazlıklarında Irak'ın korumasına ihtiyaçları var. Kürtler, bölgelerinde esaslı bir özerklik elde etmiş bulunuyorlar. Ancak, bölgelerindeki zenginliğin başkaları tarafından da talep edildiğini kabul etmeleri gerekir" dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin Bağdat'ı bertaraf ederek DNO ile anlaşma imzalaması, Irak'ın Sünni toplumunu, aynı zamanda da Kürtlerin petrol kaynaklarından yararlanarak Irak, Türkiye ve Suriye'de bölücü hareketleri artıracağına kesin gözüyle bakan Ankara'yı kaygılandırıyor.

Bu arada, İsrail'in Yediot Aharanot gazetesinde dün yer alan bir habere göre, İsrail ordusunda görev yapmış çok sayıda komando, son 18 ayda Kuzey Irak Kürtlerinin güvenlik güçlerini eğitiyor, Kürtlere milyonlarca dolarlık askeri malzeme tedarik ediyorlar.

İsrail'in Motorola İsrael gibi çeşitli özel şirketlerinde memur olan emekli komandolar, eğitim görevlerinin yanı sıra Kuzey Irak'ın Erbil kentinde gizlice inşa edilmekte olan Uluslararası Holer havalimanında koruma personeli olarak da çalışıyorlar. İnşaat, İsrailli komandolara karşı olası terör eylemi korkusu nedeniyle tam bir gizlilik içinde devam ediyor.

Öte yandan, "Fly Air" adlı Türk şirketi bu hafta Erbil ve Süleymaniye'ye düşük fiyatlarla uçak seferlerine başladı.

Kaynak: Kathimerini (Byegm)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim