Rus enerji devi Gazprom fiyat anlaşmazlığı nedeniyle, Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını durdurabileceği açıkladı.Gazprom, böyle bir kesintiden Avrupa'ya yapılan sevkiyatın etkilenmeyeceğini açıkladı.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksi Miller, Ukrayna üzerinden AB ülkelerine yapılan sevkiyatın etkilenmemesi için alternatif planlar hazırladıklarını söyledi.

Rusya, Ukrayna'ya verdiği ucuz doğalgaz karşılığında Avrupa'ya ihracatında bu ülkenin boru hattı şebekesini kullanıyor.

Gazprom, önümüzdeki yıldan itibaren Ukrayna'ya sattığı doğalgazın bin metreküp fiyatını 220-230 dolara çıkarmaya çalışıyor.

Şirket, önümüzdeki Pazar gününe bir anlaşmaya varılamaması halinde Ukrayna'ya gaz sevkiyatını Türkiye saatiyle 09:00'dan itibaren tamamen keseceğini duyurdu.

Ukrayna, müzakereler süresince doğalgaz fiyatlarının dondurulmasını önerdi. Gazprom öneriyi derhal reddetti.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz gaz konusundaki anlaşmazlığın iki ülke ilişkilerinde "gerçek bir kriz" yarattığını söyledi.

Rusya'nın istediği artışı kabul etmeyen Ukrayna, Moskova'nın kendisini siyasi açıdan cezalandırmaya çalıştığını öne sürüyor.

Kiev-Moskova ilişkileri geçen yıl Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'yu iktidara getiren Turuncu Devrim'den sonra gerilmişti.

Doğal gaz fiyatlarının katlanmasının Ukrayna ekonomisine özellikle de çelik ve kimya sanayine büyük zarar vereceği belirtiliyor.

Putin dün fiyat artışlarının ekonomiye etkilerini hafifletmek amacıyla Ukrayna'ya 3 milyar 600 milyon dolar kredi önermiş, en fazla yüzde 50'lilik bir zammı kabul edebileceklerini söyleyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko öneriyi reddetti.

Almanya'dan 'uzlaşın' çağrısı

Almanya Hükümeti, en erken sürede uzlaşma sağlanabilmesi için iki tarafı da çaba harcamaya çağırdı. Gazprom dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri. Avrupa Birliği'nin doğal gaz ihtiyacının yarıya yakınını bu şirket sağlıyor.

Avrupa Birliği'nin önümüzdeki yıllarda doğalgaz ithalatını daha da artırması bekleniyor. Zira hem Avrupa'nın doğal gaz üretimi azalıyor hem de birlik ülkelerinin enerji ihtiyacı çoğalıyor.

Rusya doğalgaz satışında hem Avrupa Birliği hem de diğer bölgelerdeki pazar payını artıracak. Dünyadaki en büyük gaz rezervi Rusya'da. Rezervlerin büyük bir bölümü de Gazprom'un elinde. Gazprom'un hisselerinin yüzde 51'i devlete ait.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com 

Editör: TE Bilişim