Bolivya'nın yeni lideri Evo Morales, reform programına destek için çıktığı Avrupa turunun üçüncü durağı olan Hollanda'da, ülkesinin doğal gaz ve petrolünü kısmen millileştirme niyetini tekrarladı.

Evo Morales bu amaçla, ülkesinin çok uluslu enerji şirketleri ile mevcut anlaşmalarını yeniden gözden geçirmek istiyor. Bu ay görevi devralarak, Bolivya'nın ilk yerli kökenli devlet başkanı olacak olan Evo Morales, eski bir koka üreticisi.

Seçim zaferinin ardından ilk olarak Küba, Venezuela ve İspanya'yı ziyaret eden Morales, Lahey'e de dondurucu soğuğa rağmen kısa kollu gömlek ile geldi.

Hollanda Başbakanı Ben Bot ile görüştükten sonra basının sorularını yanıtlayan Morales, ülkesinin enerji kaynaklarını millileştirmenin, yoksullukla mücadelede tek seçenek olduğunu söyledi, ancak bunun kademeli olarak gerçekleştirileceğini belirtti.

Morales; "Petrol şirketlerinin sahip değil ortak olmasını istiyoruz. Bu şirketlerin bizim kontrolümüzde olmasını istiyoruz. Bu nedenle de petrolümüzü millileştireceğiz" diye konuştu.

Yönetimi altında Bolivya'nın sol bir siyaset izleyeceğini de vurgulayan Morales; "ancak değişikliğin şiddetle değil, demokratik yollardan gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.

Morales sabah saatlerinde de, Brüksel'de, AB dış politika temsilcisi Javier Solana ile biraraya geldi. Solana'nın görüşmede, Bolivya'daki AB yatırımlarının devam edebilmesi için ekonomik istikrarın korunması çağrısı yaptığı öğrenildi.

Morales'i, kokainin hammaddesi olan koka üretimini konusunda da uyaran Solana; "iç tüketimi desteklemek için üretimin arttırılması ülkeye zarar verir" diye konuştu.

Koka, tok tutma özelliği ile Bolivya halkı tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Ziyaretinde bu konulara değinmeyen Morales, Avrupa yetkililerinden siyasi destek aldığını söylemek ile yetindi. Hollanda temaslarının ardından Fransa'ya hareket eden Morales daha sonra da, Güney Afrika ve Brezilya'yı ziyaret edecek.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim