IMO GENEL SEKRETERİ MR. EFTHIMIOS MITROPOULOS E-SEYİR KONUSUNA DİKKAT EDİLMESİ İÇİN İSRAR EDİYOR

IMO Başkanı teknolojiyi övüyor, ancak bunun mürettebatın yerini almaması ikazında bulunuyor.

Michael Grey yazıyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri, elektronik seyir sistemlerinin kullanılmasının yorgunluğu azaltabileceğini, ancak bunun mürettebat sayısını ”daha da azaltmak” için kullanılmaması gerektiğini söylemiştir.

 Uluslararası Deniz Fenerleri Birliği’nin 50.yıl dönümüne rastlayacak şekilde yapılan bu haftaki E-Seyir (Navigasyon) Seminerinde açış konuşmasını yapan IMO Genel Sekreteri Mr. Efthimios Mitropoulos, “E-Seyirin geniş kapsamlı amacının stratejik vizyonun geliştirildiğini görmek olması gerektiğini” söylemiştir.  Bu stratejik vizyon; seyir güvenliğini güçlendirmek için ”mevcut ve yeni seyir (navigasyon) aletlerini bütünleştirmeli, aynı zamanda gemi seyir biliminde usta olan kişilerin üstündeki yükü azaltmalıdır”.

 E-Seyir’den çok umutlu olduğunu belirten Mr. Mitropoulos, bununla birlikte, E-Seyirin başlatılması hususunda  bazı ikazlarda bulunmuş ve buna her derde çare gibi bakılmaması gerektiğini söylemiştir. E-Seyirin rolünün, geminin emniyetli geçişine katkıda bulunan güvenlikli seyirin diğer unsurlarını desteklemek olması gerektiğini bildirmiştir.

 Mr. Mitropoulos, Teknolojik ve işletmeyle ilgili gelişmenin tüm safhalarında insan unsurunun tam olarak dikkate alınmasını ısrarla istemiş ve “teknolojinin katkıda bulunduğu çatışmalar” veya “teknolojinin getirdiği yükün” hatırda tutulması gerektiğini söylemiştir.

 IMO Genel Sekreteri, “Nihai sorumluluğun insan unsurundan başka bir şeye           verilmesi için zaman henüz olgunlaşmış değildir”, bununla birlikte E-Seyir sistemleri, bilginin toplanması, bütünleştirilmesi, sunulması ve analizi hususunda yardımcı olabilirler, demiştir.

 İngiltere Ulaştırma Dairesi’nden Brian Wadsworth,  E-Seyirin güvenlik ve yeterlilik ile ilgili sunulan “en büyük bir katkı ve ödül”olduğunu söylemiştir.

 Mr. Wadsworth, halen birçok geminin ileri teknoloji ile, bütünleştirilmiş köprüüstü sistemleri ile teçhiz edildiğini, elektronik deniz haritaları, otomatik tanımlama sistemleri ve elektronik seyir sistemleri gibi E-Seyir unsurlarının hemen  sağlanabildiğini söylemiştir.

 Mr. Wadsworth, şimdi elektronik seyir haritalarının daha geniş küresel kapsamlı olmasına  ihtiyaç olduğunu, çünkü ortak ve uygun seyir haritası gösterim sisteminin,  denizcilik dünyasını, mevcut olan sistemleri kullanmaya sevk ettiğini ve bunlardan bazılarının da “yetersiz çözümler” olduğunu söylemiştir.

 Mr. Wadsworth, ortak standartların eksik olması sonucunda gerçekten risk alınmakta olduğunu bildirmiştir.  Ancak İngiltere Hidrografi Dairesi, kısa zaman içinde bir küresel  elektronik deniz haritası çıkaracaktır,  bu da “önemli bir dönüm noktası”  olarak düşünülebilir ve 2008 yılı E-Seyir bakımından  bir “hamle yılı” olacaktır.

 IALA (International Association of Lighthouse Authorities -  Uluslararası Deniz Fenerleri Birliği),  E-Seyir Komitesi başkanı olan , ABD Sahil Güvenlik’ten Bill Cairns, E-Seyir sistemlerinin geliştirilmesinde Uluslararası Deniz Fenerleri Birliği’nin rolünün önemli olduğunu söylemiştir.   

 Asıl amaç, denizciler için güvenli ve etkili bir karar verme-desteği sağlanması ihtiyacı etrafında yoğunlaşmaktadır.

(03.07.2007 tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanmıştır).    

Alıntı: Deniz Ticaret Odası Web Sitesi www.denizticaretodasi.org 

Editör: TE Bilişim