Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox’un yaptığı açıklamada, Meksika Körfezinde 10 milyar varil ham petrol kapasiteli yeni bir petrol yatağı bulduklarını bildirdi.

Yeni bulunan petrol yatağının, şu anda Meksika’nın en büyük petrol alanı olan Cantarell’den daha büyük olduğu tespit edildi.

10 milyar varil ham petrol kapasiteli petrol yatağının, körfezin 930 metre derinliğinde ve 4 bin metrelik bir bölgede bulunduğu anlaşıldı.

Petrol platformunun ziyaret eden Meksika Devlet Başkanı Vincente Fox “Noxal ile ülkemiz yeni bir petrol dönemine girmiş bulunmaktadır” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre  En düşük ihtimalle günde 3.4 milyon varil ham petrol çıkartılacak olan yeni yatakla birlikte Meksika Latin Amerika’nın OPEC üyesi Venezüella ve Brezilya’nın önüne geçerek, Latin Amerika’nın en büyük petrol ihracatçısı durumuna geldi.

Petrol endüstrisi şu anda Meksika’nın yıllık gelirinin üçte birini oluşturmakta ve Meksika bu petrolün yarısının Amerika’ya ihraç etmekte.

Ulusal Petrol Şirketi Petroleos Mexicanos (PEMEX), yeni petrol yatağının bulunması ile birlikte, uluslararası petrol pazarının en büyük oyuncuları arasına girdi. OPEC üyesi olmayan Meksika’nın bu gelişmeden sonra uluslararası enerji piyasalarında tartışılan ülke olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak:Bilgehan KIRBAŞ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim