İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında gecikmeler tırmanışta

 Londra kaynaklı Lloyd’s List denizcilik gazetesinde bugünkü İnternet sayfasında yukarıdaki başlık altında yayınlanan Reuters çıkışlı haber şöyledir:

 Liman ve denizcilik kaynaklarının Perşembe günü verdikleri bilgilere göre; Türkiye’nin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında gecikmeler 16-21 gün arasına kadar yükselmiş durumda.

Toplamda, yerel kaynaklar her iki boğazda geçiş için bekleyen 68 tanker saydılar, beklemelerin Çanakkale boğazında daha yoğun olduğunu belirttiler.

Platts verilerine göre, 135 bin metrik ton ham petrol taşıyan bir suezmax tankerin Boğaz geçişi beklemesi yüzünden ödemesi gereken toplam demoraj tutarı 1,5 Milyon ABD Doları’nı buluyor. Bu rakam 80 bin netrik ton ham petrol taşıyan bir aframax tanker için 1 milyon ABD doları civarında.

Gecikmeler aynı zamanda bölgenin deniz filosunun bağlanmasına da neden oluyor. Worldscale endeksinde de maliyetler yüksek düzeylere ulaşmış bulunuyor: Suezmax için W278 ve Aframax için W290.

Bu kış şimdiye kadar Boğazlar kötü hava koşullarından dolayı çok az sayıda kapandı, bu da öncelikle sis yüzünden oldu. Bununla birlikte, gündüz saatlerinin kısalması ve gemi taşımacılığındaki yoğunluk gecikmelerin birkaç günle sınırlı bulunan bir ay öncesine oranla keskin bir sıçrama yapmasına neden oldu.

Boğazlardan geçen tankerlerin gecikmelerine neden ise 200 metreden büyük tankerlerin sadece gündüz geçmesine müsaade edilmesi.

 Kaynak: Lloyd’s List

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim