Amerika Birleşik Devletleri'nde altı limanın işletme hakları tartışmasının odağındaki Birleşik Arap Emirlikleri şirketi, gündemdeki devir anlaşmasının güvenlikle ilgili bölümlerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesini kabul etti.

Devletin sahip olduğu Dubai Ports World adlı şirket, İngiliz P&O adlı şirketten işletmeleri devralmadan önce, 45 günlük bir süreç içinde, şirketin ABD'ye bir tehdit oluşturmadığının görülmesi için çeşitli istihbarat şirketlerinin incelemelerde bulunmasını önerdi.

Başkan George Bush, altı limanın işletmesinin bu Dubai şirketine verilmesini destekliyor ancak Kongre'nin önde gelen isimleri, ülke limanlarının bir Orta Doğu şirketinin kontrolüne bırakılmasına sert şekilde karşı çıkıyor.

Dubai şirketi DP World, New York, Miami, New Jersey, Baltimore, New Orleans ve Philadelphia limanlarının işletmesini, altı milyar sekiz yüz milyon dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak Perşembe günü devralacaktı.

Ancak Dubai şirketi, Başkan George Bush'un üzerindeki siyasî baskıyı azaltabilmek amacıyla, anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesini kabul etti.

Planların muhalifleri arasındaki New York Senatörü Hillary Clinton, inceleme kararını memnuniyetle karşıladı ancak bu konudaki girişimin Dubai şirketinden değil, Beyaz Saray'dan gelmiş olması gerektiğini savundu.

Clinton, Başkan Bush'u liderlik gösterememekle suçladı.

Başkan George Bush, anlaşmayı engelleyici bir girişimde bulunulması durumunda görev süresinde ilk kez, Kongre'yi veto etme tehdidinde bulunmuştu.

Şirket tarafından önerilen 45 günlük süreç içinde yeni görüşmeler yapılması öngörülüyor.

Bu süreçte, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ndeki muhaliflerin ve istihbarat örgütlerinin endişelerinin ortadan kaldırılması umuluyor.

Bir diğer hedef de Miami merkezli Eller & Co adlı şirketin, devrin çıkarlarına zarar vereceği gerekçesiyle açtığı dava karşısında konumlarını güçlendirmek.

DP World şirketinin Başkan Yardımcısı Michael Moore, endişelerin yersiz olduğunu, bu anlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarına olacağını savundu.

"Gelişmeler bizi de şaşırttı. Biz, şirketimizi Amerika Birleşik Devletleri'nin dostu olarak kabul etmekteyiz" diyen Dubai devletine bağlı DP World şirketinin Başkan Yardımcısı Moore, kendilerine konuşma ve durumu açıklama fırsatı verildiğinde, ortadaki yanlış anlamaların çözümlenebileceğini söyledi.

Şirket yetkilileri, anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesini gönüllü olarak kabul etmelerinin, ABD ile iyi ilişkileri sürdürmek istediklerinin bir işareti olduğunu ifade ediyorlar.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim