DIE PRESSE: KIBRIS, TÜRK LİMANLARININ AÇILMASINI İSTİYOR
 
Tirajı günde 155 bin olan liberal sağ eğilimli Die Presse gazetesinin 28 Aralık 2005 tarihli sayısında, yukarıdaki başlık altında yayımlanan Lefkoşa çıkışlı haberin çevirisi şöyledir:  

-- Kıbrıs, Türkiye'nin "AB ile Çarpışma Rotasında" Olduğu Görüşünde --

Kıbrıs ile Türkiye arasındaki anlaşmazlık Avusturya'nın AB dönem başkanlığı arifesinde yeniden alevlendi. Kıbrıs Hükümeti, Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını, Kıbrıs gemilerine ve uçaklarına açması yolundaki talebini yineledi.

 Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, Ankara'nın buna karşı çıkmaya devam etmesi halinde, bunun Türkiye'yi, "AB ile çarpışma rotasına" sokacağını söyledi. Türkiye geçen hafta sonunda, limanların kapalı kalacağını belirtmişti.

Yakovu, Kıbrıs'ın, Türkiye'nin yükümlülüklerini süratle yerine getirmesi şartıyla giriş müzakerelerine başlanmasını onayladığına işaret etti. Ankara'nın çabaları, önümüzdeki yıl AB tarafından yeniden değerlendirilecek. Yakovu bunun Avusturya'nın dönem başkanlığına rastlamasını umduğunu söyledi ve Türkiye'nin, eğer AB ile ciddi sorunları olmasını istemiyorsa, şimdiye kadar izlediği çizgiden ayrılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye ile müzakerelerin ilk bölümlerine muhtemelen Avusturya'nın başkanlığı sırasında başlanacak. Brüksel, bunu heyecanla bekliyor. Avusturya, Türkiye ile müzakereleri, şartların sertleştirilmesini isteyerek uzun süre bloke etmişti.

Kaynak: BYEGM

DenizHaber. com

Editör: TE Bilişim