RFI
GÜRCİSTAN'I 'BAÐLI KILAN' BORU HATTI

ANKARA, 13/10(BYE)--- Fransa'da yayın yapan Radio France Internationale'in (RFI) 12 Ekim 2005 tarihli İnternet sayfasında, yukarıdaki başlık altında ve Claire Delessard imzasıyla bir yorum yer almıştır. Internetten sağlanan haberin çevirisi şöyledir:

İngiliz Petrol Grubu British Petroleum, çarşamba günü Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının Gürcistan ayağındaki çalışmaların sona ermesiyle ilgili bir tören düzenledi. Türk ve Azeri cumhurbaşkanları, Gürcü mevkidaşları Saakaşvili tarafından kabul edildiler. Gürcü Cumhurbaşkanı, Washington tarafından güçlü biçimde desteklenen bu yeni enerji koridorunun siyasi önemini hatırlatmayı ihmal etmedi.

Saakaşvili, BTC'nin Gürcü topraklarındaki bölümünün tamamlanması amacıyla düzenlenen ve Türk ve Azeri cumhurbaşkanlarının da katıldığı törende, "daha fazla gaz ve petrol söz konusudur. Bugün bizim için tarihi bir gündür. Bölgemiz artık bir çıkmaz sokak değildir. Önem ve özellikle bağımsızlık kazanıyor" dedi. British Petroleum'un Kafkaslar Genel Müdürü Iain Conn'a göre, BTC'nin Gürcü topraklarındaki bölümünde artık petrol dolaşıyor ve "2006 yılı sona ermeden önce" büyük Türk limanı Ceyhan'a ulaşması bekleniyor.

Dünyanın en uzun ikinci petrol boru hattından günde bir milyon varil petrol sevkedilecek ve bu, günlük dünya üretiminin yüzde birine eşit olacak. 1768 kilometrelik boru hattı, birkaç ay içinde Hazar Denizi rezevrelerinin Avrupa pazarlarına sürülmesini sağlayacak.

Saakaşvili'ye göre, BTC, "Gürcistan'ı, haritada daha belirgin kıldı ve ülkeye bir enerji güvenliği sağladı." Petrol boru hattı gerçekte, Hazar rezervlerini Türk şebekesine bağlayan bir gaz boru hattının ilavesi konumunda. Bu geçişin karşılığında Gürcistan, taşınan petrolün yüzde beşini alacak ve ayrıcalıklı tarifeden yararlanacak.

Bu zamana kadar sadece Rusya tarafından beslenen Gürcistan, ikmal kaynaklarını çeşitlendirebilecek durumda olacak ve aynı zamanda bağımsız olacak. Amerikan Büyükelçisi Steven Mann, "Rusya karşıtı bir politika değil, tekelleşmeye karşı bir politika yürüttük" dedi.

Yine de BTC, Hazar petrol rezervlerine, Rus pazarından ayrılarak Avrupa pazarlarına açılma imkanı sağlıyor. ABD, 11 Eylül saldırılarından bu yana Kafkaslar'da daha çok varlık göstermeye başladı. Hazar petrol rezervleri, kesin bir enerji güvenliği vaadediyor. Ancak Kafkaslar ile Orta Asya'da ittifakın gelişmesi, sorunlu İran'ı kuşatma ve Moskova'nın eski Sovyet bölgelerinde sömürge isteklerine karşı koyma olanağı sağlıyor. Son aylarda ABD, Gürcistan'a birçok anlaşmayı yasakladı. Gürcistan, İran'dan gaz alımı konusunda Washington tarafından caydırıldı ve daha ziyade Türk gazı tüketmeye davet edildi. Rus grup Gazprom, Gürcistan'da zaten varolan Bakü-Supsa gaz boru hattını satın almayı önerdi. Ancak Gürcistan ABD ile, 2010 yılından önce gaz boru hattını özelleştirmemeyi taahhüt ettiği bir sözleşme imzaladı.

ABD ayrıca, BTC tasarısına olan yatırımını haklı kılmak için Hazar rezervlerine fazla değer biçmekle suçlanıyor. Basın tarafından "siyasal güzargah" olarak adlandırılan boru hattı, gerçekte verimli ve geçtiği ülkeler için büyük bir gelir kaynağı olmayabilir. Gürcistan, boru hattının topraklarından geçmesi nedeniyle yılda sadece 50 milyon dolar alacak. Ekonomik menfaatin göreceliği, tasarının tümüyle stratejik boyutunu doğrulayacaktır.

BTC'nin yatırımcıları şimdi, Orta Asya rezervleri ile ilgileniyorlar ve BTC ile Kazak petrolünü sevketmeyi ümit ediyorlar. Amerikan Büyükelçisi Mann, "petrollerinin BTC ile sevkedilmesi konusunda Kazak yetkililer ve hatta sahabet giriş Cumhurbaşkanı Nazarbayev'den birçok doğrulama geldiğini" belirtti. O zaman boru hattı, diplomatik misyonunu artıracak ve ekonomik açıdan daha iyi olacaktır.

 Kaynak: Başbakanlık Basın, yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim