GAZETA
AVRUPA'YA BORU HATTI... BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN PETROL BORU HATTININ GÜRCİSTAN GÜZERGAHI AÇILDI

Tirajı günde 72 bin olan Gazeta'nın 13 Ekim 2005 tarihli sayısında, Albert Eremyan ve Oksana Şevelkova imzalarıyla yayımlanan yazının çevirisi şöyledir:

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının Gürcistan güzergahı dün, Tiflis'e 40 kilometre uzaklıktaki Gardaban bölgesinde törenle açıldı. Törende Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan devlet başkanları ile BP temsilcisi ve konuklar hazır bulundu. Törende liderler düğmelere basarak, Azeri petrolünün Gürcistan üzerinden Türkiye'ye gitmesini sağladılar.

Törene katılanlar bu projenin ekonomik öneminden bahsettiler. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili konuşmasında, "BTC bölge ülkelerinin altyapısının gelişmesine katkıda bulunacak ve diğer yatırımlar için de çekim merkezi oluşturacaktır... Bu boru hattı Gürcistan ve bölge ülkeleri için büyük politik önem taşımaktadır" dedi.

Saakaşvili, BTC hattının birilerine karşı yapılmadığını vurgulayarak, bu projede yer alan herkesin kazançlı çıkacağını ifade etti. Uzmanlara göre, hattın 40 sene çalışması durumunda Gürcistan'ın kârı 2.5 milyar dolar civarında olacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise hattın ekonomik önemi üzerinde fazla durmadı ve ilgili ülke liderlerinin politik iradesi sayesinde bu projenin gerçekleştiğini vurguladı. Aliyev, "Bazı sahabet güçler bu projenin gerçekleşmesini istemiyorlardı, ama Azerbaycan kendi enerji kaynaklarını dünya piyasasına çıkartmak için elinden gelen herşeyi yaptı" şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere, İlham Aliyev, BTC'nin Azerbaycan bölümünün açılışı için geçtiğimiz mayıs ayında Bakü'de düzenlenen törende de, bazı kimselerin bu hattın inşa edilebileceğinden kuşku duyduklarını ve projenin gerçekleştirilmesine engel olmak istediklerini dile getirmişti. Azeri lider ayrıca, bazı çevrelerin bu projenin ABD desteği sayesinde gerçekleştirildiğini zannettiğini de sözlerine eklemişti.

Söz konusu petrol boru hattının inşasına bilhassa Rusya karşı çıktı, zira bölgedeki tüm boru hatları Rusya'ya bağlıydı. BTC'nin hayata geçirilmesi durumunda Rusya, petrol taşımacılığından elde ettiği geliri kaybedecektir. Bu kayıpların yılda 200 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Fakat Rusya'nın buradaki en önemli kaybı, bölge ülkeleri üzerindeki siyasi etkisinin azalmasıdır. Alternatif güzergahlar olmadığı sürece Rusya, elindeki güzergahlar sayesinde kendi şartlarını empoze edebiliyordu. Şimdi ise durum değişti; BTC petrol boru hattının faaliyete geçmesiyle bölge ülkeleri de enerji açısından bağımsız olabilecekler.

Kaynak: Başbakanlık Basın, yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim