İNGİLTERE: "PETROL YETMİYOR"

İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown, rekor seviyelere ulaşan petrol fiyatlarının düşürülmesi için petrol üreticilerine çağrıda bulundu.

Brown, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'ten üretimi artırmasını, ayrıca yeni petrol yatakları ve rafinerilere yatırım yapılmasını istedi.

İngiltere maliye bakanı OPEC'ten uluslararası piyasalarda spekülasyonların azalması için petrol rezervleri konusunda daha şeffaf davranılmasını da istedi.

Avrupa'da hükümetler, artan petrol fiyatlarından şikayetçi olan kamuoyunun büyük baskısı altında.

İngiltere'de yarından itibaren üç gün boyunca eylemler düzenlenecek.

Protestocular otoyollarda yavaş giderek trafiği aksatacaklarını, ayrıca rafinerileri ablukaya alacaklarını kaçak bahis siteleri söylüyor.

İngiltere hükümeti, yükselen fiyatları dengelemek için benzin vergisinin azaltılmasını isteyen protestocuların taleplerini reddediyor.

Fransa ve Avusturya'da da benzer eylem tehditleriyle karşı karşıya olan hükümetler, fiyatları dizginlemeleri için petrol şirketlerine baskı yapıyor.

İngiltere Maliye Bakanı ise petrol fiyatları krizinin başlıca sebebinin arz-talep dengesi olduğu görüşünde.

Özellikle Çin gibi hızla gelişmekte olan ülkelerin talebi büyük ölçüde artırdığına dikkat çeken Gordon Brown, üretimin bu talebi karşılayacak şekilde, yani günde en az 500 bin varil artırılmasını istiyor.

Brown buna paralel olarak üretimin altyapısının güçlendirilmesini istiyor.

ABD'de rafineriler azalıyor

Uzmanlar da ABD'de son çeyrek yüzyılda tek bir rafinerinin bile açılmadığına, buna karşılık petrol ve yan ürünlerine talebin hızla arttığına dikkat çekiyor.

Örneğin Amerikalılar otomobillerine 25 yıl öncesine göre yüzde 25 daha fazla benzin koyuyor.

Buna karşılık rafinerilerin sayısı, artmak bir yana son 20-30 yılda yarı yarıya azaldı.

Ancak kapanan 149 rafinerinin çoğu küçük ve verimsiz işletmeler olduğu için üretim kapasitesi fazla gerilemedi.

Petrol üreticileri ve Bush yönetiminden bazı çevreler, bu durumu çevre koruma yasalarının getirdiği kısıtlamalara bağlıyor.

Petrol karşıtı lobicilerse asıl suçun büyük petrol şirketlerinde olduğunu, büyük rafinerilerin biraraya gelerek küçükleri kapattırdığını savunuyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber:Com

Editör: TE Bilişim