Hazine avcıları, Şili'nin Robinson Crusoe adasında mücevherler ve altın paralardan oluşan 10 milyar dolar değerinde bir define bulduklarını söylüyor.

18'inci yüzyıldan beri hazine avcılarını peşinden koşturan definenin adaya 1715 yılında gömüldüğüne inanılıyor.

Robinson Crusoe adası, Şili'nin 700 kilometre batısındaki Juan Fernandez takımadalarının bir parçası.

Yüzyıllar boyunca korsanların uğrak yeri olan ada, İngiliz yazar Daniel Defoe'nun Robinson Crusoe adlı romanına ilham kaynağı olmuştu.

Romanda bu adada mahsur kalan ve beş yıl sonra kurtarılan İskoçyalı denizci Alexander Selkirk'ün hikayesi anlatılıyor.

Wagner Salvage adlı Şili şirketi, deneme bonusu veren siteler 600 varil içindeki definenin yerini gelişmiş robotlarla belirlediğini söylüyor.

Şirkete göre define, sadece denizden ulaşılabilen üç ayrı mağarada, üç günlük bir çalışma sonunda bulundu.

Define avında kullanılan sözkonusu robotların, yeraltındaki cisimlerin atom yapısını tahlil edebilecek gelişmişlikte olduğu belirtiliyor.

Aynı cihaz daha önce yeraltındaki bir cephaneliği bulmakta kullanılmıştı. Wagner Salvage şirketi yetkilileri, hazineyi günışığına çıkaracak kazılara başlamak için izin başvurularının sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı.

Definenin kime ait olduğu sorusunun yanıtı ise henüz belli değil. Şili hükümeti hazinenin devlete ait olduğunu söylüyor. Wagner Salvage ise definenin yarısında hak iddia ediyor ve bunu hayır kurumlarına bağışlayacağını belirtiyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim