ÇİN PETROL DEVİ CNOOC PES ETTİ

Çin'in devlete Celtabet ait petrol şirketi National Offshore Oil Corporation (CNOOC), Amerikan petrol ve gaz şirketi UNOCAL'ı satın almak için sunduğu 18 buçuk milyar dolarlık teklifi geri çektiğini açıkladı.
CNOOC Yönetim Kurulu Başkanı Fu Chengyu, kararlarına gerekçe olarak, 'Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ortamı' gösterdi.

Fu Chengyu, Amerika'da teklifleriyle ilgili yapılan yorumların, üzüntü verici olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı çevreler, ülkenin enerji güvenliğini tehdit edeceği gerekçesiyle UNOCAL'ın Çin şirketine satışına karşı çıkıyordu.

Gerek Temsilciler Meclisi, gerekse de Senato da, bazı kongre üyeleri, CNOOC'ın teklifini engelleyecek yasa tasarıları sunmaya hazırlanıyordu.

Çin şirketinin açıklaması ise bir diğer Amerikan şirketi Chevron'un, UNOCAL'ı satın almasının önünü açmış oldu.

CNOOC'un devreden çıkması sonrası, bir diğer Amerikan petrol şirketi Chevron'un UNOCAL'ı satın almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

UNOCAL Yönetim Kurulu daha önce Chevron'un teklifini kabul etmişti. Şirket hissedarları da kısa süre içinde teklifi oylayacak.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim