Çin ekonomisinin sanılandan yüzde 16.8 daha fazla büyük olduğu açıklandı. Yeni veriler Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi sıralamasında, İtalya'nın önüne, yani altıncılığa getiriyor. Çin ekonomisi, İngiltere ve Fransa'nın da biraz gerisinde. Bulgular, Çin ekonomisinin daha sağlıklı olduğunu da ortaya koyuyor.

Çin'in istatistik kurumunun başkanı Li Deshui tarafından da altı çizilen bir gelişme. Uzmanlar, Çin'in yüzde 9 olarak açıklanan resmi yıllık büyüme rakamının gerçekçi olmadığını öne sürüyorlardı.

Gözlemciler, Çin'in büyümeye devam etmesinin hem siyasi hem de ekonomik etkileri olacağına dikkat çekiyor. Pekin, halihazırda resmi, para biriminin değerinin güçlenmesine izin vermesi baskısı altında.

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere çok sayıda ülke, Çin'in para biriminin değerini düşük tutarak ihracatı arttırdığını öne sürüyor.

Uzmanlara göre, Asya'nın stratejik görüntüsü açısında, Çin'in ekonomik büyüklükte Japonya'ya yaklaşması, Pekin'i bölgenin egemen gücü haline getirebilir.

Bazı uzmanlara göreyse, bu istatistiki düzenlemelerin ardında siyasi niyetler bulunuyor. Ancak Dünya Bankası, yeni verileri memnuniyetle karşıladığını açıklayarak, ''çok önemli bir gelişme'' olarak niteledi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, geçen ay yaptığı açıklamada, Çin'deki iç talebin 2006 ve 2007 yıllarında artacağını ve ülkenin küresel ticaretteki payını büyüteceğini öngördü.

OECD, Çin ekonomisinin 2005'te yüzde 9.3 olarak gerçekleşeceğini; gelecek yıl yüzde 9.4, 2007'de de yüzde 9.5'i bulacağını tahmin ediyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim