Arjantin, Brezilya ve Venezuela hükümetleri, ortaklaşa finanse edilecek bir doğalgaz boru hattının ayrıntılarını görüşmek üzere Venezuela'nın başkenti Caracas'ta biraraya geliyor.

Amazon yağmur ormanları arasından geçerek Latin Amerika'nın en güneyine kadar inecek olan doğalgaz boru hattının tamamlanması halinde, Venezuela doğalgazının Güney Amerika'nın büyük bölümüne akışı sağlanacak.

Sekiz bin kilometre uzunluğunda olacak olan boru hattı, kuzeyde Venezuela, Brezilya ve Uruguay üzerinden güneyde Arjantin'e dek uzanacak.

Boru hattının 20 milyar dolara tamamlanması bekleniyor.

Boru hattı inşaatının ne denli zor olacağı, Caracas'ta biraraya gelen hükümet temsilcilerinin sayısından da anlaşılıyor.

Arjantin, Brezilya ve Venezuela'yı temsil eden 70 kadar mühendis ve ekonomist, önceki günü boru hattının geçeceği güzergah, maliyeti ve çevreye olası etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunarak geçirdi.

Şimdi Arjantin'den planlama bakanı, Brezilya ve Venezuela'dan da enerji bakanlarının biraraya gelerek teknik bazı ayrıntıları açıklığa kavuşturmaları bekleniyor.

Venezuela Enerji Bakanı Rafael Ramirez, BBC'ye yaptığı açıklamada bu projenin Güney Amerika'da siyasi ve ekonomik bir birlik kurulmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Boru hattının inşası için siyasi kararı zaten almış olduklarını hatırlatan Ramirez, şimdi bunun teknik ayrıntıları üzerine görüşmeler yaptıklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Bu proje, Karayipler kıyısındaki Venezuela'dan Arjantin'in Patagonya'sına dek Güney Ameika'nın bütünleşmesine yardımcı olacaktır."

İnşaat maliyetlerinin projede yer alan hükümetler arasında nasıl dağıtılacağı henüz net değil.

Arjantin ve Brezilya, petrol zengini Venezuela'nın maliyetin yarıdan fazlasını karşılayacağını düşünüyor.

Eğer bakanlar bu toplantılarında bir uzlaşmaya varamazlarsa, konunun bir hafta sonra Venezuela, Arjantin ve Brezilya liderlerinin üçlü zirvesinde ele alınması bekleniyor.

Kaynak:Greg Morsback-BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim