Büyük Avda 4 Kayıp da Avcılardan

Dünya kamuoyunun büyük tepkisini çeken, birçok uluslararası kurum ve bazı hükümetler tarafından sert şekilde eleştirilip engellenmeye çalışılmasına rağmen, Kanada’da başlayan fok avında, avcı teknesinin alabora olması sonucu en az 4 kişi öldü.

Yaklaşık 5,5 milyon fokun yaşadığı Kanada’da geçen yıl 270 bininin avlanmasına izin verilmiş, ancak 330 bin fokun avlandığı iddia edilmişti.

Kazada babasını kaybeden, ama kendisi kurtulan Bruno-Pierre Bourque, kazadan "süratli ve dikkatsiz giden sahil güvenlik botu"nu sorumlu tuttu. Bourque, "Sahil koruma botunun kırdığı büyük buz kütlelerinden biri aniden önümüze çıktı. Kaçmaya çalıştık fakat dümenimiz olmadığı için fazla yapabileceğimiz bir şey yoktu" dedi. Kaza, fok avcılarıyla hayvan hakları eylemcilerinin karşı karşıya geldiği bir dönemde meydana geldi. Fok avının açılışı, eylemci gruplar tarafından helikopterlerle izleniyordu. Bu yıl avcılara 275 bin fok avlama izni verilmişti. Avlanan fokların tanesi 80 dolara satılıyor.

Fok avı, derileri zarar görmemesi için hayvanların sopalarla dövülmesi ve canlı canlı yüzülmesi sebebiyle yıllardır büyük tepki görüyor. Avrupa Birliği, tepkiler nedeniyle Kanada’dan fok ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmek üzere hazırlık yapıyor. Her yıl yapılan fok avının şekli ve av sonrası ortaya çıkan manzara "korkunç" olarak değerlendiriliyor.

Ava görüntü yasağı tepki çekti

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın tepkisine neden olan fok avına koyduğu "görüntü yasağı" da tepki çekmeye devam ediyor. Bakanlık, avlanmanın yapıldığı St. Lawrence Körfezi’ne gitmek isteyen basın mensuplarını, önceden izin almadıkları gerekçesiyle bölgeye sokmuyor. Bölgedeki protestoları organize eden grupların sözcüsü Rebecca Aldworth, Kanada hükümetinin "vahşeti insanlığın gözlerinden kaçırmak için yasak koyduğunu" belirterek "Bu gizlilikle orada neler olabileceğini buradan tüm dünyaya haykırıyoruz. Dünya bu vahşeti duymalıdır" dedi. Yasağa tepkilerin büyümesi üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Bakanlık, kimsenin seyahatini engellemediklerini belirterek "Amacımız, sadece bölgede devam eden avlanma sebebiyle insanların güvenliğini sağlamaktır" diye konuştu.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim