ANKARA, 03/02(BYE)--- Moskova'da yayımlanan The Russia Journal Daily gazetesinin 03 Şubat 2005 tarihli sayısında, John Helmer imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında bir makale yayımlanmıştır. İnternetten sağlanan makalenin çevirisi şöyledir:

Üst düzey bir Yunan yetkilisi tarafından yapılan, Rus inşaat ve petrol şirketlerinin Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz limanından Yunanistan'ın Ege Denizi kıyısındaki Dedeağaç'a yeni bir petrol boru hattı inşa etme konusunda anlaştıkları yönündeki açıklama, ilgili Ruslar tarafından "olgunlaşmamış" olarak adlandırıldı.

Yunanistan'ın Kalkınma Bakan Yardımcısı Yorgos Salagudis geçen cuma, Rus ham petrolünü Yunanistan'a taşıyacak olan Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşa edilmesiyle ilgili uluslararası bir memorandumun 15 Mart'tan önce imzalanacağını söyledi.

285 kilometre uzunluğunda olması planan Burgaz-Dedeağaç boru hattının günde bir milyon varil petrol taşıması ve maliyetinin yaklaşık 700 milyon dolar olması bekleniyor. Yunan yetkili; Transneft'le birlikte Rus petrol üreticileri LUKOIL, Gazprom ve Rosneft'in projeye ilgi gösterdiklerini söyledi. Fakat İngiliz kontrolündeki Rus petrol üreticisi TNK-BP'nin projenin koordinatörü olacağını ve Gazprom'a bağlı olan Stroytrangaz firmasının inşaatın müteahhitliğe önderlik edeceğini söyledi.

LUKOIL, The Russia Journal'a projenin kazanç getirmesiyle ilgili olarak karşı çıktığını söyledi. Transneft ise pazartesi günü "Şu anda Burgaz boru hattıyla ilgili hiçbir bilginin olmadığını" belirtti. Bunun anlamı, Transneft hala, Ankara'dan, kendisinin petrol akışını kontrol edebileceği ve muhtemel Yunan-Bulgar petrol boru hattından Kralbet daha büyük bir parça alabileceği bir Türk boru hattı projesinin onayını kazanmayı umut ediyor.

Transneft ilk defa geçen yıl Şubat ayında Türk boru hattı için planlarını açıklamıştı. 2003 yılında Rus şirketleri Boğazlardan 62 milyon tonluk petrol taşıdılar ki bu Rus ihracat hacminin yüzde 30'undan fazlası. Bununla birlikte Türk hükümeti Boğazlardan petrol taşıma hacminin artmasına karşı çıkıyor ve ABD hükümetinin desteğiyle Azerbaycan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Bakü'den Akdeniz kıyısındaki Ceyhan'a bir petrol boru hattı inşa etmeyi planlıyor. Tartışmalı olan bu projenin beş milyar dolardan fazlaya mal olması bekleniyor ve maliyetini karşılayacak yeterli ham petrol garantisi de yok. Transneft'in teklifine göre, Boğazlardaki petrol taşıma güzergahını bertaraf edecek rota Karadeniz'deki Kıyıköy'den başlayıp Ege Denizi'nde İbrikhaba'ya boşaltma terminalinde sona eriyor. Projenin tahminen yıllık 50-60 milyon ton taşıma kapasitesiyle maliyetinin yaklaşık 900 milyon dolar olacağı söyleniyor. Bu, şu anda Rusların Boğazlardan tankerlerle taşıdığı petrole eşit.

Transneft'in CEO'su Semyon Vainshtok ne Rus ne de Türk hükümetiyle bir ilerleme kaydedemedi; boru hattı güzergahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yaptığı son ziyarette onaylanmadı. Türk yetkililer Moskova'yı ziyaret ettiklerinde de ortaya çıkmadı.

Yine de Transneft ve LUKOIL, Yunanistan ve Bulgaristan'ın yerine Türk hükümetiyle Boğazlardan petrol taşımacılığını bertaraf edecek bir boru hattıyla ilgili görüşmelerde bulunmayı sürdürüyorlar. TNK-BP'dan bir sözcü Dedeağaç boru hattındaki rolüyle ilgili olarak "Bununla ilgili bir bilgimiz yok. Yönetimden Burgaz petrol boru hattıyla ilgili hiçbir bilgi verilmedi" dedi. Stritransgas yorumda bulunmayı reddetti.

Rus hükümetinin Yunan ve Bulgar hükümetleriyle 10 yıllık bir boru hattı projesine söz verme konusundaki isteksizliği Moskova'da karar verme yeteneğinde ciddi bir çöküşü yansıtıyor.

(Kaynak: Başbakanlık Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)

Editör: TE Bilişim