REGNUM
RUSYA, TÜRK BOĞAZI'NA ALTERNATİF BİR PETROL TAŞIMA HATTI İNŞA EDECEK

ANKARA, 23/03(BYE)--- Rus haber ajansı Regnum'un 22 Mart 2005 tarihli İnternet sayfasında, yukarıdaki başlık altında yer alan Rusça yazının özet çevirisi şöyledir:

Atina'daki görüşme sürecine yakın olan bir kaynak, Rusya, Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşa edilmesine ilişkin siyasi bildirinin, 15 Nisan 2005 günü Sofya'da imzalanabileceğini söyledi. Yani, son yıllarda görüşmeleri dondurulan Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının yapımı projesinde pek yakında bir ilerleme yaşanacak. Söz konusu proje, İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinden petrol taşımacılığında yaşanan sıkıntılardan zarar gören Rusya için çok önemli.

Yunan tarafının açıklama yapmasına, 10 Mart 2005 günü Moskova'da sona eren Balkanlar Ötesi Petrol Boru Hattının İnşa Edilmesi Üçlü Komitesi'nin iki günlük oturumu neden oldu. Projede tarafların niyetlerini ortaya koyan memorandum metni, Kasım 2004'de Atina'da yapılan üç ülkenin uzmanlarının toplantısı sırasında parafe edilmişti.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynak, bahsi geçen projeyle ilgili görüşme sürecinin siyasi yönünün öneminin altını çizdi: "Memorandum, projenin gerçekleştirilmesi konusunda üç ülke hükümetinin siyasi iradelerini ortaya koyacak. Ayrıca Yunan tarafı, Rus şirketleri tarafından ileri sürülen projenin teknik dayanakları ve hayata geçirilme önerisinden hoşnut değil."

Yunanistan Başbakanı Konstantinos Karamanlis de projeye daha önce desteğini İmajbet dile getirmiştir. Karamanlis, "Yunan tarafı, söz konusu projenin ilerlemesi için çabalıyor. Rus ve Bulgar meslektaşlarımızla sıkı görüşmeler içerisindeyiz. Projenin hayata geçirileceği aşamaya kadar geleceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Dönem Başkanı sıfatıyla Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Evripidis Stilianidis, Burgaz- Dedeağaç projesini Yunanistan'ın önceliklerden biri olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'na sundu.

Bilindiği üzere 2004 yılı Ocak ayında Türkiye, büyük gemilerin (Rus petrol tankerleri kastediliyor) boğazlardan geçişine sınırlama getirdi. Bu yüzden de boğazlarda tam anlamıyla sıkışık tanker trafiği yaşanıyor. Kapatılan boğazlara Rusya'nın verebileceği bir cevap yok. Vladimir Putin, Türkiye ziyareti sırasında bu konuyu gündeme getirdi, ancak başarısız oldu. Türkiye ise, boğaz geçişlerine sınırlamalar getirmeye devam ediyor.

Bu anlamda bahsi geçen proje, şu anda çok yüklü olan Karadeniz boğazlarından petrol taşımacılığında bir alternatif durumunda. İhracatın deniz yoluyla yapılması her ne kadar ucuzsa da, bir alternatifi olmalı. Boğazlara alternatif birkaç proje bulunuyor. Bunların en büyüğü, Bakü-Ceyhan güzergahıdır. Rusya için bu güzergah çok pahalı. Tahmini maliyeti 700 milyon dolar olan Burgaz-Dedeağaç projesi, Rusya için hem ekonomik, hem siyasi ve hatta dini (Ortodoks olan Bulgarlar ve Yunanlılar) bakımdan en uygun projedir.

Eğer daha önce, sözü edilen projenin hayata geçirilmesi için Ruslar çabaladılarsa, bugün artık Yunanlılar faal durumda. Bulgarların da, ülkedeki tek petrol rafinerisi LUKOIL'e ait olmasından dolayı "işi bozacakları" düşünülmüyor.

(Kaynak: Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)

Editör: TE Bilişim