Suriye ordusunun hem karadan hem de denizden saldırılarını sürdürdüğü Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentinde ölü sayısının 34’e ulaştığı bildirildi.

Askerlerin az sayıda Türk azınlığın da bulunduğu kentte Sünni mahallelerini hedef alırken, şehirde bulunan Filistin mülteci kampındaki binlerce kişinin de kaçtığı belirtiliyor.

Bu sabah El Raml el Filistin kampının ve El Şaab bölgesinin ağır makineli silahların ve bombaların hedefi olduğu aktarıldı. Görgü tanıkları bu bölgelere daha sonra tankların girdiğini bildirildi.

Suriye Devrim Koordinasyon Birliği Lazkiye’de dünkü saldırılarda 6 kişinin öldüğünü, toplamda ölü sayısının 34’e ulaştığını açıkladı. Ölenler arasında 2 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu belirtildi.

Birlikten yapılan açıklana askerlerin ayrıca humus kentinin kuzeyindeki Houla Vadisi’nde yer alan köylere de saldırılar düzenlediklerini açıkladı. Evlere baskınlar düzenleyen ve tutuklamalar yapan askerlerin en az 8 kişiyi de öldürdüğü kaydedildi. Birlik, Humus merkezindeki benzer saldırılarda da 4 kişinin daha öldüğünü aktardı.

Lazkiye sakinleri, tankların kentte bazı semtleri kuşattığını ve saldırı başlamadan önce bu yerlerdeki elektrik, su ve telefon gibi hizmetlerin kesildiğini belirtiyor. Halkın Lazkiye’den kaçmaya çalıştığı ancak kent kuşatılmış olduğu için bir yere gidemediği bildiriliyor. Bu yüzden de sürekli olarak kent içinde yer değiştirdikleri aktarılıyor.

Lazkiye’deki Filistin mülteci kampında kalan binlerce Filistinlinin de kaçtığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler göçmen ajansı sözcüsü Christopher Gunness, kamptan 5 bin ila 10 bin arasında kişinin kaçtığını ve bu kişilerin şu anda nerde olduklarının bilinmediğini söyledi. Ellerinde öldüklerine dair bilgisi ulaşanlar olduğunu aktaran Gunness, 20 kadar kişinin de yaralandığı bilgisini verdi.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi de bu ay Suriye’de toplam 260 kişinin öldüğünü, bunlardan 14’ünün kadın ikisinin ise çocuk olduğunu açıkladı. Ancak ölü sayısının daha fazla olabileceği, Hama kentinden sağlıklı bilgi alınamadığını kaydetti.

Suriye’deki birçok kentin aksine Lazkiye’de Beşşar Esad’ın da mensubu olduğu Şii gruplar da yaşıyor. Hem Beşşar Esad hem de Hafız Esad, kendi Şii grubunu dağlık bölgelerden ucuz arazi ve iş imkanı sağladığı zengin şehirlere taşınmaya teşvik etmişti.

Lazkiye’de kontrolü Esad ailesinin elinde olan önemli bir liman bulunuyor. Limanın kontrolü hala Esad’ın amcası Cemil’in elinde bulunuyor.

İnsan hakları gruplarına göre bugüne kadar Suriye’de 12 bin kişi tutuklandı. Binlerce siyasi tutuklu da hapishanelerde tutuluyor. Uluslararası Af örgütü de Mart ortasından beri Suriye’de bin 700 kişinin öldüğünü belirtiyor. Washington bu rakamı 2 bin civarında açıklarken, Şam yönetimi ise aralarında askerlerin de olduğu 500 kişinin öldüğünü öne sürüyor.
Editör: TE Bilişim