Özel Çevre Koruma Kurumu'nun (ÖÇKK), Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'ne devredilmesinden önce Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi dalgıçlarına (BADİM) çeşitli bölgelerde yaptırdığı sualtı temizlik çalışmalarında birbirinden ilginç atıklar çıkarıldı. En fazla atığın çıkarıldığı Eski Foça'yı, Datça'nın plaj- Öğretmenevi- hastane önü ve limanıyla Marmaris'in Söğüt Köyü izledi. Datça'nın Kargılı Koyu da en temiz yer oldu.
 
BADİM dalgıçları 2008, 2009 ve 2011 yıllarında, ÖÇKK dalış merkeziyle birlikte hareket ederek, Ege ve Akdeniz kıyılarında gönüllü olarak sualtı temizliği yaptı. Söz konusu dönemde Eski Foça, Datça, Marmaris, Göcek ve Dalaman koyları, Köyceğiz Gölü, Ekincik koyu, Dalyan Kanalı, Kleopatra Adası, Gökova ve Hisarönü Körfezi'nde, beş dalgıç tarafından 1, 5 saat süreyle sualtı temizlik çalışmaları yapıldı. Her bölgede yapılan 1.5 saatlik temizlik çalışmaları sonunda Eski Foça'dan 8 bin 178, Datça Plaj- Öğretmenevi-hastane Önü ve limanından 3 bin 890, Marmaris'in Söğüt Köyü kıyılarından 3 bin 73 katı atık çıkarıldı. Datça'nın Kargılı Koyu çıkarılan 171 katı atıkla en temiz yer oldu.
 
BADİM'in sahibi ve dalış eğitmeni Erhan Öztürk, "Foça'da sualtından çıkanlara inanmak güç. Çünkü çıkardıklarımızdan fazlası sualtında kaldı. Oraya en az iki üç günlük çalışma gerekir. Kirliliğin insan eliyle yapıldığı açıkça ortada" dedi.
 
BADİM dalgıçlarının Ege ve Akdeniz kıyılarında yaptıkları temizlik çalışmaları sırasında çıkarılan birbirinden ilginç atıklardan bazıları şunlar:
 
Buzdolabı, çamaşır makinesi, klozet, lavabo, halı, müzik seti, cep telefonu, okul sırası, asker miğferi, tost makinesi, duvar saati, insülin pompası, otomobil farı, duvar saati, paspas, mutfak tartısı, tekne kumanda panosu, mangal, bisiklet pedalı, motosiklet lastiği.
Editör: TE Bilişim