Costa Concordia'dan Son Veda

İtalya açıklarında yan yatarak 32 kişiye mezar olan Costa Concordia gemisinin kalıntıları sonunda Giglio adası açıklarındaki yatağını terk etti.

13 Ocak 2012’de 4200 yolcusu ile birlikte kayalara çarpan kruvazör bu tarihten beri ada manzarasının bir parçası oldu. Kazadan kurtulan yolcular ise hala bulunamayan gemi görevlisini anmadan edemiyor: “Umarım Russel’ı çabucak bulurlar. Çünkü bir tabut ve bir mezar hala boş. 32 kişi hayatını kaybetti.

Russel ise hala kayıp.

” Hintli bir garson olan Russel Rebello, 13 Ocak 2012 gecesi gemi Giglio adasını selamlarken barda çalışıyordu. Geminin kayalara çapması hızla su almasına yol açtı. Yolcuların kurtarılmasına ise çok geç başlandı.

Ayrıca kurtarma botunda yer bulabilmek için yolcular adeta savaş verdi. Botlara girebilenlerin karaya ulaşmaları da oldukça zorlu oldu. Eşiyle birlikte bu teknelerden birine binebilen Helmut, o korkulu anları asla unutmuyor: “Bindiğimiz kurtarma botunu denize indirmeye başladılar. Ama gemi zaten fazlasıyla yan yatmıştı. Bu yüzden botu tutan halatlar kısa geldi ve bot suyun iki ya da üç metre üzerinde asılı kaldı. İpleri kesince de bir anda suya indi.

Uzaklaştıkça geminin yan yatmaya devam ettiğini gördüm. Kendi kendime, eğer gemi tam yan yatsaydı kurtulamazdık, mahvolurduk dedim.” Kazanın şokunu atlatamayan yolcular ertesi gün Porto Stefano’ya ulaştı. Kış sezonu olmasından dolayı düşük fiyat politikası uygulayan gemide 70 farklı milletten yolcu bulunuyordu

. Pablo Lazaro ve ailesinin kaza sırasında güverteye çıkmaları hayatlarını kurtarmalarını sağladı: “Eğer gemi burada 20 metre daha sola doğru gitseydi, ölü sayısı 4 bine ulaşırdı. Kimse kurtulamazdı.”

Kaza sonrası gemiyi ilk terk edenlerden biri olan kaptan Francesco Schettino da mahkemede aynı konuyu gündeme getirdi.

Kaptan, kazanın ardından gemiyi kıyıya yaklaştırmayı başararak bir faciayı önlediğini iddia ediyor. Kaptanlık yapması yasaklanan Schettino’nun ise kazaya neden olmak ve adam öldürmek suçlarından yargılanmasına devam ediliyor.

Editör: TE Bilişim