Avustralya sahilinde mülteci faciası: 50 ölü

SeaNews Turkey'in haberine göre, Avustralya'nın Hint Okyanusu sahillerindeki Christmas Adasında mülteci teknesi kayalara çarptı. Yerel halkın gözleri önünde meydana gelen kazada en az 50 mülteci öldü, 30 mülteci yaralandı.

Görgü tanıklarının anlattıklarına göre teknede Irak ve İran uyruklu kadın, erkek ve çocuklar -ve bebekler...  bulunuyordu.

Yaralılardan durumu ağır olan 3'ü hastanede tedavi altına alındı.

Christmas Adası Valisi Kamar İsmail, yerel halkın kazayı gördüğünü, teknenin makinelerinin çalışmadığını ve 3 metreyi aşan ölü dalgaların tekneyi sahile çarparak parçaladığını söyledi. Kamar, "Görgü tanıkları teknenin çok yakınında olmalarına rağmen kayalıklar ve dalgalar nedeniyle yardım edemedi" dedi.

"Sahilde yardım etmek isteyen çok sayıda insan vardı ancak hepsi insanların boğulmasını çaresizce seyretti"

Christmas adası Avustralya'ya iltica etmek isteyenler açısından önemli bir giriş kapısı. Adadaki mülteci merkezinde 2000'den fazla mülteci bulunuyor. Yaklaşık 3000 mülteci de Avustralya anakarasındaki merkezde bulunuyor.

Avustralya'ya iltica etmek isteyenlerin sayısında bu yıl rekor sayıda artış olduğu bildiriliyor.

Avustralya Lobi Grubu Mülteci Konseyi Başkanı Paul Power, hükümeti sığınmak isteyenlerin yasal yoldan girişini kolaylaştırarak insan ticaretini önlemesi konusunda uyardı.

Sky News footage of the scene.

Sky News footage of the scene.

The stricken asylum boat in heavy swells off Christmas Island. Photo: Channel 7

The boat smashed up against the rocks, shown on a video image from Channel 7.

Sky News footage of the scene.

 

Editör: TE Bilişim