Yunanistan’ın Rodos ve Pire limanlarından çıkış yapan lüks yolcu gemileri, önümüzdeki yıl programlarında değişiklik yaparak İzmir Limanı’ndan çıkış yapmayı planlıyor. Yüzen saraylar olarak adlandırılan kruvaziyer gemileri, ayrıca İzmir’den Karadeniz’e geçmeyi hedefliyor.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizmi konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. Aralık ayı İZTO meclis toplantısında konuşan Demirtaş, İzmir’in kruvaziyer turizmi önemli bir noktaya geldiğini kaydetti.

İzmir’in dünyanın en iyi 50 kruvaziyer limanı arasına girdiğini hatırlatan Demirtaş, “Biniş ve iniş yapılan istatistiklerle birlikte, Kasım 2012 itibariyle İzmir, 544 bin yolcu ağırladı. 2011 ile 2012 Kasım aylarını karşılaştırdığımızda, Türkiye kruvaziyer turizmde yüzde 5 oranında geriledi. Ama İzmir limanı, son bir yılda yüzde 3,84 ile büyüyen liman oldu. Kuşadası yüzde 3,22 oranında geriledi.” dedi.

2013 yılına ilişkin bilgiler de veren Demirtaş, Carnival gemilerinin krizin ardından tekrar Akdeniz’e döneceğini aktardı. İzmir limanına, 2013 yılında 577 bin yolcunun geleceğini ve 192 geminin rezervasyon yaptırdığını kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti: “Bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Marsilya’da 27–29 Kasım 2012 tarihlerinde katıldığımız Seatrade Med Akdeniz Kruvaziyer Fuarı’nda başarılı temaslar yapıldı. İzmir çıkışlı gemi konusunda Costa ve MSC yetkilileri çok istekli. Artık gemilerin pozisyonlarını değiştirmeden Rodos ve Pire yerine İzmir’den çıkmak istiyorlar. Bunun için de havayolu şirketleri ile özel anlaşmalar yapmak istiyor. Ayrıca gemilerin buradan Karadeniz’e geçme hedefleri de var.”

“AYAKBASTI ÜCRETİ ARTIK TURİSTLERDEN ALINACAK”

Ekrem Demirtaş, 2004 yılından bu yana İzmir limanına yanaşan kruvaziyer gemilerin ayakbastı ücretlerini oda olarak kendilerinin ödediğini, 2013 yılından itibaren bu ücretlerin turistlerden alınacağını bildirdi.

Demirtaş, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, her zaman kruvaziyer turizminin gelişmesinde yanımızda oldu. Ayakbastı ücretleri önce 10 dolara indi. Sonra 2, daha sonra da 1 dolara çekildi. Ancak bu ücret maalesef tam anlamı ile kaldırılmıyor. Oda olarak 2004 yılından bu yana 4,9 milyon TL ödedik. Artık önümüzdeki yıldan itibaren ayakbastı ücretleri odamız tarafından ödenmeyecek. Umarım bu karar ters etki yapmaz.” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim