2013’te Türkiye’den gemi turlarında tatile 65 bin kişi katıldı

 Cruise turları pazarında hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan gemi turlarına 2008’de Türkiye’den 10 bin kişinin katıldı, 2013’te ise 65 bin kişi katıldı.

Cruise turları pazarında hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan Türkiye, limanlarıyla da sektörün öncüleri arasında yer alıyor. Gemide tatil yapmanın keyfi ise 270 dolar ile 158 bin dolar arasında değişiyor. Dünyada yaklaşık 20 milyon kişin seyahat ettiği cruise turlarında son 10 yılda sıçrama yapan Türkiye’de her geçen gün bu alana ilgi artıyor.

Cruise (gemi turu) pazarında artış oranı olarak en hızlı büyüyen ülkelerden olan Türkiye, limanlarıyla da cruise gemileri için önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de cruise gemileri ile tatil yapmak isteyenler, tercihlerini fiyat, hizmet, destinasyon ve geminin özelliklerine göre şekillendiriyor. Yaklaşık 65 bin kişi Türk cruise turları ile seyahat ediyor.

Gemide tatilin fiyatı ise 270 dolardan başlayıp 158 bin dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye’de cruise turlarının başlangıç turu olarak genelde en çabuk ve ekonomik olan Yunan Adaları turlarının tercih edildiğini ifade eden Etstur Cruise Turları Müdürü Ahmet Yazıcı, tatilcilerin daha sonra sırasıyla Ege Adriyatik, Akdeniz, Norveç fiyortları ve Baltık başkentleri turlarını seçtiğini söyledi. Yazıcı, “Cruise misafir sayımız 2013’te 35 bin kişiye yaklaştu. Etstur olarak yeni destinasyonları ön plana çıkaracağız. Ege Adriyatik ve Ege Akdeniz turları Türkiye çıkışlı olması nedeniyle cazip fiyatlı.

Bu turların Civitavechia (Roma) Nopoli, Messina, Korfu, Split , Dubrovnik gibi önemli limanları içermesi , limanlarda uzun kalış süreleri ve Türk konsepti ile servis yapmaları ilgiyi daha da arttırıyor” dedi. Gemi şirketlerinin sayısının giderek artması, 5 yıldızlı gemilerin yanı sıra 3 ve 4 yıldızlı gemilerin de devreye girmesiyle fiyatların ulaşılabilir seviyelere çekildiğini vurgulayan Jolly Tur Cruise Departmanı Müdürü Sami Güvenç de, tatilcilerin 4-5 günlük gemi turları ile gemi seyahatlerini tanıdıklarını söyledi. Türklerin yeni tatil gözdesinin gemi turları olduğunu belirten Güvenç, “En az 3 ülkenin görüldüğü gemi turlarında 5 yıldızlı tatil konforu yaşanıyor. Bu turlarda Yunan adaları, Mısır ya da Batı Akdeniz görülebileceği gibi Norveç Fiyordları ya da Güney Amerika’ya seyahat etmek de mümkün oluyor” dedi.

UÇAKLI PAKETLER HAZIRLANIYOR SON

5 yılda cruise turlarında büyük bir artış olduğunu ifade eden ODEON Tours İç Pazar Müdür Vekili Mehmet Kamçı, “İlk etapta genel olarak İstanbul çıkışlı turların satışı söz konusu iken artık farklı ülkelerden kalkan gemiler için uçaklı paketler hazırlanıyor. Uçaklarla beraber gemi firmalarına da bir güven oluştu. Münferit rezervasyonların dışında grup organizasyonları da yapılmaya başlandı. Güney Amerika, Kanarya Adaları, Ege ve Adriyatik, Kuzey Avrupa, Akdeniz, Yunan Adaları, Karayipler, Kızıldeniz ve nehir turları ile transatlantikler gibi pek çok alternatif arasından tercih yapılabiliyor” dedi.

VİETNAM’DAN YENİ ZELANDA’YA KADAR

JOLLY Tur’un cruise portföyünün çok geniş olduğunu anlatan Sami Güvenç, “Fiyatlar 199 Euro ile 158 bin dolar arasında değişiyor. 30 Nisan’da Barcelona’da sona erecek olan gezide Çin, Avustralya, Singapur, Vietnam, Hindistan, Mısır, Yeni Zelanda, Hawai gibi destinasyonlar ziyaret ediliyor” dedi. Tatilcilerin belli katılımdan sonra kendi konseptine uygun gemi firması ve turları seçtiğinin altını çizen Ahmet Yazıcı, “Herkesin isteğine göre turlar mevcut. Konseptler arasında Türk konsepti de var. Vizesiz Yunan Adaları cruise turları var. Türk damak tadına uygun yemekler ve Türk kahvesi de bulunuyor” dedi.

300 Dünyada bulunan cruise gemisi sayısı

121 Akdeniz limalarında hizmet veren gemi saysı

20 milyon Dünyada cruise turları ile sayahat eden kişi sayısı

10 bin 2008’de Türkiye’den cruise turlarına katılan kişi sayısı

65 bin Türkiye’de 2013’te cruise turlarına katılan kişi sayısı

%96 Tekrar curise turunu seçenlerin oranı

270 dolar En düşük cruise turu fiyatı

158 bin dolar Cruise turlarında en yüksek fiyat

Editör: TE Bilişim